Bestel nu » of Offerte aanvragen » 010 8200 190

Kies uw taal

Flitspalen op 30-kilometerwegen

Flitspalen op 30-kilometerwegen: strengere snelheidscontroles

Geschreven door Ralph

Flitspalen op 30-kilometerwegen handhaven vanaf nu snelheidsovertredingen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten dat deze flitsers in heel Nederland komen. Dit besluit volgt na een succesvolle proef in Amsterdam, waarbij snelheidsovertredingen flink afnamen.

Waarom flitspalen op 30-kilometerwegen?

Volgens het OM groeit de behoefte aan handhaving. Steeds meer gemeenten verlagen de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom van 50 naar 30 kilometer per uur. Dit draagt bij aan een veiliger verkeersklimaat en minder ernstige ongelukken.

“Hoe meer automobilisten zich aan de limiet houden, hoe kleiner de kans op ernstige verkeersongelukken,” verklaart Marloes van Kessel, woordvoerder van het OM.

Flitspalen verschijnen alleen op wegen die aan specifieke richtlijnen voldoen. Dit betekent dat de weg zodanig is ingericht dat de snelheidslimiet logisch en geloofwaardig overkomt op bestuurders.

Succesvolle proef in Amsterdam

Amsterdam voerde vorig jaar een proef uit met 30-kilometerzones. Hierdoor kreeg 80 procent van de wegen – ongeveer 270 kilometer – een aangepaste limiet. Zowel vaste als mobiele flitspalen controleerden op snelheidsovertredingen.

Resultaten van de proef

Na een half jaar daalde de gemiddelde snelheid met 5 procent. Op rechte wegen was de afname zelfs 10 procent. Dit bewijst dat flitspalen het rijgedrag verbeteren.

“De flitspalen hebben dus een positief effect gehad,” aldus Van Kessel.

Het effect op het aantal verkeersongelukken wordt nog verder onderzocht. Volgend jaar volgt een uitgebreide evaluatie.

Landelijke invoering van flitspalen

De positieve resultaten uit Amsterdam leidden tot het besluit om flitspalen landelijk toe te staan op 30-kilometerwegen. Dit betekent echter niet dat er overal direct camera’s verschijnen.

Wanneer worden flitspalen ingezet?

Het OM plaatst flitspalen alleen als dit noodzakelijk blijkt. Politie en gemeenten dienen aanvragen in, waarna het OM de situatie beoordeelt. De belangrijkste criteria hiervoor zijn:

  • Frequentie van snelheidsovertredingen

  • Aantal verkeersongelukken

  • Ontstaan van gevaarlijke situaties

Eerst krijgen andere maatregelen, zoals voorlichting en snelheidsremmers, de voorkeur. Pas als deze onvoldoende effect hebben, volgt de inzet van flitspalen.

Meer verkeersveiligheid en minder overlast

Met dit nieuwe beleid wil het OM bijdragen aan een veiliger verkeer en het verminderen van geluidsoverlast in drukke gebieden. Door lagere snelheden te handhaven, neemt de kans op ongelukken af en blijft de leefomgeving prettiger.

Altijd inzicht in je ritten

Wil je precies weten waar en hoe hard je hebt gereden? Met het ritregistratiesysteem van TrackJack worden alle ritten automatisch geregistreerd. Zo kun je per rit terugzien hoelang je hebt gereden, hoeveel kilometer je hebt afgelegd en met welke snelheid dit is gebeurd.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close