Gebruik van telefoon achter het stuur? Zelf opdraaien voor de kosten!
Vanaf 1 december 2024 dekken vier grote verzekeraars geen schade meer bij ongelukken die ontstaan door het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur, tenzij dit handsfree gebeurt. Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Inshared – allemaal onderdeel van Achmea – stellen niet-handsfree telefoongebruik gelijk aan rijden onder invloed van alcohol of drugs.
Nieuwe polisvoorwaarden
De aangepaste voorwaarden gelden voor nieuwe autoverzekeringen en contractverlengingen vanaf de genoemde datum. Volgens Serge Mouthaan, woordvoerder van Interpolis, is de maatregel bedoeld om een krachtig signaal af te geven. “Het gebruik van de telefoon tijdens het rijden neemt toe, terwijl dit levensgevaarlijke situaties kan veroorzaken.”
Schade verhalen op de bestuurder
Als een bestuurder door telefoongebruik een ongeluk veroorzaakt, wordt de schade aan de tegenpartij nog steeds vergoed. Echter, de veroorzaker draait op voor de kosten, inclusief eventuele letselschade of materiële schade. Deze regeling is niet nieuw; andere verzekeraars hanteren al soortgelijke voorwaarden bij roekeloos rijgedrag.
Hoge kosten voor de overtreder
Volgens jurist Rembrandt Groenewegen van DAS kunnen de financiële gevolgen van gevaarlijk rijgedrag aanzienlijk zijn. Naast materiële schade kunnen ook medische kosten en claims voor letselschade hoog oplopen. “Veel bestuurders realiseren zich niet dat riskant gedrag zoals telefoongebruik directe invloed kan hebben op hun aansprakelijkheid,” waarschuwt Groenewegen.
Omgekeerde bewijslast
In juridische procedures wordt gevaarlijk rijgedrag steeds vaker meegewogen, stelt Groenewegen. Rechters zijn daarnaast vaker geneigd de bewijslast om te draaien. Dit betekent dat de bestuurder mogelijk moet bewijzen dat het ongeval niet door telefoongebruik is veroorzaakt. Bijvoorbeeld als blijkt dat iemand die voorrang had op zijn telefoon keek, kan deze persoon verantwoordelijk worden gehouden tenzij hij kan aantonen dat het ongeluk anders ook zou zijn gebeurd.
Met deze nieuwe regels willen de verzekeraars bijdragen aan een veiliger verkeer. Telefoongebruik achter het stuur is een groot risico, en wie deze regel overtreedt, betaalt daar straks letterlijk de prijs voor.
Kilometerregistratie
Kortom, leg je telefoon weg als je aan het rijden bent. Druk bezig met het handmatig bijhouden van de kilometerregistratie? Dat is verleden tijd met het kilometerregistratiesysteem van TrackJack. Het systeem houdt automatisch alle ritten en kilometers bij, waardoor u zelf op het verkeer kan focussen.
Bron: Telegraaf