
Telefoongebruiker krijgt de schuld bij ongelukken
We hebben allemaal wel eens de verleiding niet kunnen weerstaan om stiekem op onze telefoon te kijken terwijl we achter het stuur zitten. Maar laten we eerlijk zijn, het is verre van een slimme zet. Als je betrapt wordt en een boete krijgt, kun je er eigenlijk niet omheen: terecht gestraft voor die onhandige afleiding op de weg.
Hoge boete
De boete voor telefoongebruik tijdens het rijden is aanzienlijk. Dit jaar bedraagt het € 420, waardoor het één van de duurste verkeersovertredingen is. Maar het financiële aspect is niet het enige risico: er bestaat ook een reëel gevaar op ongelukken. Bovendien neemt de kans toe dat je als schuldige wordt aangewezen.
Telefoongebruiker aansprakelijk
Volgens de Telegraaf gebeurt dit steeds vaker. Een jurist van DAS legt uit: “We zien dat rechters steeds vaker de mobiele telefoongebruiker als de aansprakelijke partij aanwijzen bij een ongeval.” Hoewel het begrijpelijk is dat je als schuldige wordt beschouwd als je tijdens het rijden aan het appen bent en vervolgens op je voorligger botst, is de situatie niet altijd zo eenvoudig. Bijvoorbeeld, wie is de schuldige als de ene partij geen voorrang verleent en de andere op zijn telefoon zit?
Bewijs
DAS benadrukt dat er bewijs moet zijn om een telefoongebruiker als schuldige aan te wijzen. In een specifieke zaak waar een auto vanuit een oprit de weg opkwam en een motorrijder op de auto knalde, gaf de motorrijder na het ongeluk in een Whatsapp-bericht naar de autoberijder toe dat hij voor het ongeval op zijn mobiel keek, wat de rechter als voldoende bewijs beschouwde om hem aansprakelijk te stellen. Er moet uiteraard wel bewijs zijn om de telefoongebruiker aan te wijzigen als schuldige. In dit specifieke geval was een bekentenis via Whatsapp het bewijs, maar dat kan bijv. ook een dashcamvideo zijn. Hoewel de schuldige partij bepaalde kosten kan moeten dragen, dekt de verzekering in principe nog steeds de schade aan de andere betrokkenen, zelfs als je een fout hebt gemaakt door met je telefoon bezig te zijn.
Kilometerregistratie
Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’, is het verstandiger om helemaal niet op je smartphone te kijken tijdens het rijden, om ongelukken te vermijden en boetes te ontlopen. Overigens is ook de boete voor het nalaten van een kilometerregistratie geen kleinigheid. Dit kun je echter gemakkelijk voorkomen door een nauwkeurige kilometerregistratie bij te houden.