Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Fellere koplampen auto leiden tot onveilige situaties

Geschreven door Jim

De nieuwste koplampen lijken op het eerste gezicht een prima uitvinding te zijn, maar schijn bedriegt. Letterlijk, want het regent klachten over te felle koplampen die bij bestuurders in de ogen schijnen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties op de weg, waarbij bestuurders gedwongen worden hun ogen dicht te knijpen of weg te kijken.

Acht op de tien

Harm Zeven van de ANWB benadrukt dat de lampen kleiner zijn geworden door nieuwe technieken, waardoor ze dezelfde hoeveelheid licht kunnen uitstralen. Hoewel dit de zichtbaarheid op de weg verbetert, heeft het een nadelig effect op andere weggebruikers. De kleinere lampen zijn namelijk ook feller. Uit ANWB-onderzoek blijkt dat maar liefst 80 procent van de bestuurders last heeft van verblindende koplampen, wat resulteert in het dichtknijpen of afwenden van de ogen. Zeven merkt op: “Het duurt even voordat je na verblinding weer alles goed ziet. In die paar seconden kun je echter wel een aanzienlijke afstand afleggen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.”

Verblinding

Volgens Zeven is het aannemelijk dat de felle koplampen en de verblinding die het met zich meebrengt een negatieve invloed hebben op de veiligheid in het verkeer. “Er zullen ongetwijfeld ongevallen zijn waar dit een rol speelt.” Het is niet duidelijk bij hoe veel ongelukken verblinding invloed had op de situatie. “Dat is nog niet onderzocht.”

Hogere auto’s

Naast felle lampen wijst Zeven op andere factoren die bijdragen aan verblindende verlichting, zoals lampen die niet goed zijn afgesteld. Te hoog afgestelde lampen schijnen recht in het gezicht van andere weggebruikers. Ook benadrukt hij dat de hoogte van een auto een rol speelt, waarbij vooral SUV’s en bestelwagens vaak worden genoemd als boosdoeners. Logisch, want een hogere auto schijnt makkelijker in het gezicht van een andere bestuurder.

Rittenregistratie

Wat ook voor ‘gevaarlijke’ situaties kan leiden, is het niet bijhouden van een rittenregistratie en je een controle van de Belastingdienst krijgt. Zeker als je een auto van de zaak rijdt en geen bijtelling daarover betaalt. Het ritregistratiesysteem van TrackJack neemt deze zorg uit handen en houdt automatisch iedere rit bij.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding