Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Bedrijfswagens in 2025 onbetaalbaar

Geschreven door Jim

Rijdt u of uw personeel in een bedrijfswagen? Lees dan even goed mee, want vanaf 1 januari 2025 gaan er veel veranderingen plaatsvinden voor bedrijfswagens en de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) die daarover wordt gerekend. Hoewel er momenteel al BPM moet worden betaald bij de aanschaf van nieuwe bedrijfsvoertuigen, vervalt deze belasting als de bedrijfswagen uitsluitend zakelijk wordt gebruikt. Vanaf volgend jaar wijzigt deze regeling.

Extra BPM

Vanaf volgend jaar maakt het niet meer uit of de bedrijfswagen privé of zakelijk ingezet wordt. Er dient sowieso BPM afgedragen te worden. Autorola heeft onderzoek gedaan naar het effect van de toekomstige maatregel. Per voertuig zal er gemiddeld een bedrag van € 12.000,- aan BPM afgedragen moeten worden. En dat zal de bedrijfswagenmarkt zeker gaan merken. De verwachting is dan ook dat 2024 een mooi jaar wordt voor de verkoop van bedrijfswagens. De busjes die dit jaar nog gekocht worden, worden nog aangeschaft onder de ‘oude’ regels.

Bedrijfswagens al uitverkocht

Als gevolg van de grote vraag, zijn sommige bedrijfswagens al heel het jaar uitverkocht. Bij Volkswagen is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om dit jaar nog een Transporter te bestellen. De Caddy, Crafter en ID Buzz zijn echter nog volop leverbaar. Bij Citroën, Peugeot, Fiat en Opel is er ook veel vraag, en is er zelfs extra capaciteit besteld om nieuwe bestellingen voor de rest van het jaar aan te kunnen nemen.

Doordat er een beperkte voorraad is, zal ook de occasionprijs flink gaan stijgen. Autorola verwacht een prijsstijging van 12,5 procent voor tweedehands bedrijfswagens.

CO2-emissiemeldplicht

Nu we het toch over bedrijfswagens hebben, is het goed om nog even te benoemen dat je per 2025 sommige steden alleen nog maar inkomt met een emissievrije bus. En vanaf 2026 komt er zelfs een emissieplafond voor dienstreizen, wat inhoudt dat de CO2-emissie gemaximeerd wordt op 96 gram CO2 per reizigerskilometer. In aanloop naar deze nieuwe regel, zijn grote werkgevers (meer dan 100 werknemers) vanaf 1 juli 2024 verplicht om bij te houden hoeveel CO2 er wordt uitgestoten met woon-werkverkeer en dienstreizen. Met het kilometerregistratiesysteem van TrackJack met Green Driving worden alle ritten automatisch bijgehouden, en krijg je per auto inzichtelijk hoeveel CO2 er wordt uitgestoten. Maar ook of er hard geremd wordt, snel wordt opgetrokken, of snel door de bochten wordt gegaan. Zo heb je meer grip op je wagenpark en het rijgedrag van bestuurders.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding