Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

kilometerregistratie bijhouden prive zakelijk

Wat zijn privéritten? En wat is zakelijk?

Geschreven door Jim

We rijden allemaal wel eens met een auto. De een rijdt enkel voor de boodschappen en een zomervakantie, de ander rijdt  100.000 zakelijke kilometers per jaar. En al die ritten kun je indelen in zakelijke ritten en ritten met een privékarakter. Maar hoe zit dat nu precies?

 Dit artikel is gebaseerd op de TrackJack Podcast, opgenomen met fiscaal jurist Heleen Elbert,  eigenares van Auto & Fiscus.

Bijtelling betalen of niet?

In de Nederlandse belastingwetgeving is vastgelegd dat je, wanneer je een auto ter beschikking wordt gesteld, je er niet alleen baat bij hebt voor je zakelijke ritten, maar ook voor privé. Het ministerie van Financiën is van mening dat je daar dan Belasting over moet betalen.

Om die reden is de bijtellingswetgeving opgezet die is gebaseerd op de cataloguswaarde, catalogusprijs van een auto en een percentage. Een paar jaar geleden waren er wel 6 of 7 bijtellingscategorieën. En door de nodige veranderingen is het nu een stuk simpeler. Er is nu nog één grote uitzondering: de elektrische auto. En langzaam maar zeker gaan we allemaal naar 25 procent bijtelling toe.


Welke ritten zijn zakelijk en privé?

We bekijken de meest voorkomende ritten en hun karakter voor de inkomstenbelasting, ofwel de kilometers die er toe doen om bijtelling te betalen of te voorkomen.

Soort ritKarakter
Van kantoor naar huisZakelijk
Van huis naar een opdracht / klusZakelijk
Van de klus naar de supermarkt voor de lunchPrivé
Naar een lunch met een klantZakelijk
Van werk naar het kinderdagverblijf en naar huisPrivé *
Van werk naar de bouwmarkt voor materiaal en naar huis Zakelijk
Een collega oppikken naar werkZakelijk
Van werk naar huis, maar via een omweg vanwege incidentZakelijk
Van huis naar vriendenPrivé
Naar een vakantieadresPrivé
Van werk of huis naar een congresZakelijk

*  De rit naar het kinderdagverblijf is een privérit, maar mogelijk rijd je naar het kinderdagverblijf op weg naar je werk. Dan moet je kijken naar het einddoel van de totale rit. Is het doel van de rit zakelijk, bijvoorbeeld woon-werkverkeer? Dan is dat een zakelijke rit. Als je ondertussen naar het kinderdagverblijf gaat, dan zijn alleen die omrijkilometers privé. Dat wil zeggen dat de extra kilometers die je rijdt privé zijn, en de rest van de rit zakelijk is.


Kilometerregistratiesysteem houdt zakelijke en privéritten bij

Wanneer u uw privékilometers goed wilt bijhouden en niet meer dan 500 kilometer privé per jaar wilt rijden, en dus geen bijtelling wilt gaan betalen, is het verstandig te investeren in een digitale kilometerregistratie. Een dergelijk systeem houdt al uw ritten automatisch en sluitend voor u bij en maakt het mogelijk om met één druk op de knop een bestand voor de Belastingdienst te exporteren. 


Wilt u meer weten over privé en zakelijke ritten?

Luister dan ook naar de TrackJack Podcast met Heleen Elbert, Jan van Delft , Michel Jochems, Maarten van Biezen en meer.

Beluister de TrackJack Podcast

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding