
Satellieten waken over de camper
Met haar GPS tracker voor campers stond TrackJack deze maand in de Kampeerauto, het magazine van de NKC. De Nederlandse Kampeerauto Club is al meer dan 45 jaar het platform voor camperliefhebbers. Bijgaand treft u een selectie van het artikel.
GPS-TRACKERS
Waar is ’ie? We vragen het ons af als we in een mooi stadje het gevoel voor richting kwijt zijn. We vragen het ons vertwijfeld af als de camper niet meer op de vertrouwde plek staat en het dievengilde ermee op stap lijkt te zijn. Kampeerauto onderzoekt of gps-trackers de camperaar kunnen helpen.
TEKST SJOERD CATS // ILLUSTRATIE TOON HEZEMANS
Gps-trackers zijn er in vele soorten en maten. Het apparaat zelf heeft ongeveer de afmetingen van een sigarettenpakje en het werkingsprincipe is simpel. Net als in navigatieapparatuur ontvangt een gps-tracker het gps-signaal van satellieten die aan de hemel staan. De tracker in de camper bepaalt zo de positie en geeft die door aan een smartphone, tablet of laptop. Met hulp van een app als Google Maps is dan te zien waar de camper zich bevindt.
De realiteit is iets complexer. Allereerst moet de tracker het gps-signaal van enkele gps-satellieten kunnen ontvangen. Dat lukt niet als de tracker wordt afgeschermd door veel metaal, zoals in de carrosserie van een auto of een camper. De tracker functioneert dus slecht of helemaal niet als hij onder het chassis, in een aluminium camper of diep in de stalen cabine van een buscamper of halfintegraal wordt verstopt. Wie een vaste plek zoekt, kan de stroomvoorziening dus pas definitief aanleggen als duidelijk is dat de positie goed werkt met de camper onder de open hemel. Een acceptabele ontvangst is meestal op of hoog in het dashboard te vinden, bij de voorruit of onder een dakluik.
Slimme dief
Omdat de tracker een verplaatsing zoals bij diefstal op elk moment moet kunnen detecteren en melden, moet de tracker continu stroom hebben. Er zijn trackers die langere tijd blijven functioneren met een vervangbare batterij of oplaadbare accu. De aanbevolen en meest gangbare optie is de tracker die continu verbonden is met de auto-accu en daarbij in slaapstand slechts enkele milliampères gebruikt. In de winterstalling is dat bij een gebruik van 6 milli-ampère ongeveer 1 Ah per week. Om toch nog alarm- en positiemeldingen door te kunnen geven als de tracker bij diefstal van de camper wordt losgetrokken van de stroomvoorziening, zijn de betere trackers voorzien van een kleine interne accu.
Er zijn trackers die in de OBD-poort van het voertuig worden gestoken of waarvan de voeding op de OBD-poort is aangesloten. Maar de slimme dief kijkt als eerste of er iets in de OBD-poort zit en verwijdert dit, te meer omdat de dief de OBD-poort vaak ook gebruikt om het voertuig in beweging te brengen.
Alle trackers geven de positie draadloos als data door aan een server. Deze data worden per GPRS (general packet radio service) via het oude maar robuuste 2G-netwerk verzonden. Dit netwerk is nog in gebruik, maar is wel eindig, al is niet duidelijk wanneer. KPN meldt op de website dat 2G tot eind 2025 in werking blijft, maar vanwege het wijdverbreide gebruik is de verwachting dat het systeem langer in de lucht blijft . Als opvolger is het zogenoemde LTE-Mnetwerk ontwikkeld voor het Internet of Things (IoT), dat werkt op de 4G- en 5G-netwerken. Nieuwe trackers functioneren in de nabije toekomst ook op die nieuwe datanetwerken.
Aanbod GPS camper tracker
TrackJack in Bergschenhoek biedt gps-tracking met de TrackJack OTM 3 GPS tracker aan via vier servicelevels, die jaarlijks zijn af te sluiten en niet automatisch doorlopen. Marketingmanager Micha Ligtvoet adviseert voor de camperaar de levels basic of plus. Bij beide levels wordt regelmatig de positie doorgegeven en wanneer nodig per e-mail een diefstal- of sabotagemelding. In het pluslevel kan een veiligheidszone en maximumsnelheid worden ingesteld met melding van overschrijding.
Via een online account en op een smartphone- app is de tracker te volgen en kunnen instellingen worden aangepast voor een diefstal- of veiligheidszone en de maximumsnelheid. Alle communicatie gaat via de servers van een door veel instanties gecertificeerd cloudsourcingbedrijf, waar de trackinggegevens 24 maanden worden bewaard en beheerd volgens de wettelijke AVG-eisen.
De vast te monteren TrackJack tracker heeft alle gebruikelijke veiligheidsvoorzieningen en wordt gemonteerd door de eigen servicedienst of een gecertificeerde dealer. De TrackJack tracker en de communicatie met de server werken in heel Europa. De afgelegde routes kunnen live worden gevolgd en later worden ingezien, met de juiste username en password ook door de thuisblijvers.
Meer weten over de NKC, Europa’s grootste camperclub? Lid worden kan al vanaf €61,50 per jaar!