
Autonoom rijden nog niet waar het moet zijn?
Het is een onderwerp waar veel Tesla-rijders over spreken: autonoom rijden. Het was oktober 2016 toen Elon Musk Autopilot 2.0 lanceerde, maar 7 jaar later zie je toch overal handen aan de sturen. Gelukkig maar. Wat is de status van autonoom rijden en andere handige snufjes die de weg veiliger moeten maken?
De grootste ontwikkeling die bij alle automerken te zien is, is de doorontwikkeling van rijhulpsystemen. Denk daarbij aan het bijsturen als je uit je rijstrook gaat, adaptive cruisecontrol dat ervoor zorgt dat je snelheid zich aanpast aan je voorgangers, de dode-hoek spiegels en meer. Advanced Driver Assistance Systems, noemen we dat met een mooie naam.
AAA zocht het uit
De AAA, de organisatie in de Verenigde Staten die verantwoordelijk is voor de veiligheid en informatievoorziening van rijdend USA, deed een test met enkele voertuigen van onder andere Tesla, Hyundai & Subaru, die allemaal waren voorzien van level 2 ‘autonomous driving’.
De resultaten waren schrikbarend. Het afremmen voor auto’s vóór het testvoertuig ging vlekkeloos. Ook uitwijken voor fietsers op dezelfde baan ziet er goed uit. Auto’s die vanaf de andere kant komen, zorgen echter voor flinke problemen. Bij 15 van de 15 testritten verongelukte de auto wanneer een auto teveel de andere baan op kwam. Slechts één keer werd er flink afgeremd. En voor de fietsers was het niet veel beter. In 33% van de gevallen werd een wielrenner aangereden die de rijstrook haaks overstak.
Kilometerregistratie laat u alles inzien
Een kilometerregistratiesysteem verzorgt tijdens het rijden geen afleiding én geeft u de mogelijkheid om alles nog eens rustig terug te kijken zodra u op uw locatie bent aangekomen. Denk daarbij aan de exacte route en snelheden, ook handig wanneer u onverhoopt in een ongeluk terecht bent gekomen of een snelheidsboete heeft ontvangen. De kilometerregistratie geeft u primair natuurlijk inzicht in uw gereden kilometers. Ideaal om uw zakelijke kilometers te declareren of bijtelling te voorkomen.