Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

TrackJack Mist bijtelling 2022

Rijden met mistlicht. Hoe zat dat ook alweer?

Geschreven door Micha

De afgelopen weken hebben we er veel van mogen genieten: mist. Het kan best gevaarlijk zijn en om die reden is het mistlicht uitgevonden. Het zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent in lastige omstandigheden. Maar het gaat ook vaak fout. Daarom deze opfrisser.

Onze vrienden van Top Gear doken erin en kwamen eigenlijk met een logische uitleg, want niet iedereen weet welke mistverlichting ze moeten voeren. En áls ze dan aanstaan, is het dan wel  de goede? Om te beginnen: als je mistverlichting twee standen heeft, is de eerste stand altijd voor de mistverlichting vóór. De tweede is altijd de achterste mistlamp. Maar let wel,  niet alle voertuigen hebben mistlampen aan de voorkant zitten.

 

Maar hoe weet je dan of  de  mistlampen voor of achter aan staan?

TrackJack Mistlampen gps-tracker

Het icoontje voor de mistlampen aan de voorkant van uw wagen, wijst altijd naar dezelfde kant als de iconen van uw koplampen. (In onze afbeelding is dat dus naar links) Ook wijzen de stralen van de voorste mistlampen naar beneden.

Bij het icoontje voor de mistlamp aan de achterzijde van uw auto wijzen ze recht naar achteren. Logisch. De mistlamp aan de voorkant mag je volgens de Rijksoverheid ‘alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren’. Hiervoor geldt overigens geen bepaald aantal meters zicht.

Wanneer moet ik mistlampen achter gebruiken?

De mistlampen hebben een verblindende werking. Deze mogen dus écht alleen gebruikt worden bij mist of sneeuwval als het zicht minder is dan 50 meter. Rij je langs een hectometerpaaltje en zie je de volgende staan? Dan heb je nog minstens 100 meter zicht. Is het zicht maar iets belemmerd of regent het hard, dan moet je je mistlampen achter dus niet aanzetten. En dat is dan wel zo prettig voor iedereen. Voor het mistlicht aan de voorkant van uw wagen geldt overigens 200 meter zicht.

Bijtelling 2022

Waar ook veel onduidelijkheid over is, is bijtelling. Ieder jaar weten we er weer een nieuw percentage aan te hangen, of uitzonderingen te bedenken. Of valt het wel mee? De laatste jaren is het vooral de elektrische auto die voor de bijtelling een uitzondering had. Rijdt u een normale auto op fossiele brandstof? Dan blijft u gewoon in het 22% bijtellingstarief. De regels voor bijtelling in 2022 vallen dus wel mee.

 

Bron: Topgear

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close