Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

tips bij aanrijding rittenregistratie

4 tips bij een aanrijding

Geschreven door Jim

Niemand zit erop te wachten maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Wat moet je doen als je in een ongeluk terecht komt? We geven 4 praktische tips. 

Het is een onwerkelijke situatie om ineens een klap te krijgen of uit te delen met je auto. Na de schrik volgt al snel de ontkenning. Maar dan begint de ellende pas. Probeer kalm te blijven en een aantal zaken direct goed op orde te zetten.

Maak bijvoorbeeld foto’s en video’s van de schade en de situatie. Handig als bewijsmateriaal bij de schadeafhandeling.  En dan is er nog het schadeformulier: één van de belangrijkste zaken voor de verzekeraar.   “Die kruisjes zijn voor de verzekeraar belangrijker dan opmerkingen als “de zon stond laag” of “hij heeft me niet gezien”, aldus Menno Dijcks, auto-expert van Independer.

Tip #1: Vul het schadeformulier altijd helemaal in

Zorg ervoor dat voordat u vertrekt, de handtekening van u en de andere bestuurder op  de voorkant van het schadeformulier staat.  Het maakt van de kruisjes en de situatieschets een officiële verklaring.  Is de handtekening gezet, dan mag niets meer worden veranderd. 

Na het zetten van de kruisjes kan de achterkant van het schadeformulier ingevuld worden. Vergeet die niet, want ook die is erg belangrijk voor de schadeafhandeling. Er staan aanvullende vragen over de toedracht van het ongeval en over de persoonlijke omstandigheden van de bestuurder en eventuele slachtoffers. Invullen kan gewoon thuis, zonder de andere partij.

Tip #2: Bel gerust de politie

Als uw aanrijding alleen maar blikschade heeft opgeleverd, dan kunnen beide partijen het  onderling én met hun verzekeringsmaatschappij oplossen. Maar je kunt ook de politie erbij betrekken.

Als je belt, maakt de centralist een afweging of de politie wel of niet ter plaatse zal komen.  Zeker als er een vervelende situatie ontstaat, kun je gewoon bellen met de politie.

Tip #3: Overleg met je verzekeraar

Kan de auto niet meer verder rijden? Dan komt er een berger ter plaatse. “Wanneer je een ongeval hebt gehad, bel je de alarmcentrale van je verzekeraar via het nummer dat op je verzekeringsbewijs staat. De alarmcentrale stuurt dan een berger”, legt Mels de Bruin, directeur van Bergings Centrale Drechtsteden uit. 

“Als de tegenpartij schuldig is, dan wordt jouw schade geclaimd op zijn WA-verzekering, óók als jij alleen WA-verzekerd bent.” Menno Dijcks, auto-expert Independer. “Verzekeraars werken vaak samen met specifieke herstelbedrijven. Door je auto daar te laten repareren, betaal je bijvoorbeeld minder eigen risico. Het is goed daarnaar te informeren, voordat je een garage kiest.”

Tip #4: Benader eventueel het Waarborgfonds

Het kan gebeuren dat de tegenpartij niet laat weten dat er schade is gemaakt, doorrijdt of zelfs niet verzekerd is. Dan kun je je altijd nog wenden tot het Waarborgfonds.

“Het Waarborgfonds keert uit wanneer de dader onbekend of onverzekerd is”, aldus Bert Sonneveld, manager Marketing & Acceptatie. “Wel moet de schade dan zijn aangebracht door een motorvoertuig. Wil je aanspraak kunnen maken op een uitbetaling, zorg dan voor duidelijke foto’s of een video van de situatie. Ruim glas en achtergebleven auto-onderdelen niet eerst op. Een getuigenverklaring is ook van groot belang.”

Rittenregistratie  registreert alles!

Bij een ongeluk met een ritregistratiesysteem  kunt u in ieder geval de hele situatie nog even terugkijken. Waar is het ongeluk precies gebeurd en wat was de snelheid van uw auto op het moment van de botsing?  Wel zo handig om dat te weten natuurlijk.  Ons advies is om niet in een ongeluk te komen, maar  wel een sluitende rittenregistratie bij te houden!

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding