Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

rijden gladheid gps tracker

De beste tips voor rijden bij gladheid

Geschreven door Micha

In Nederland kun je erop wachten. Ieder jaar weer worden de wegen glad, en ieder jaar zijn we er niet even goed op voorbereid. Moet u toch de weg op? Dan is het verstandig om u voor te bereiden met wat mooie tips uit dit artikel.

Het is algemeen bekend dat gladheid voor gevaar zorgt. Maar waarom?

  • Je remweg is langer
     Op glad wegdek is je remweg vele malen langer dan op normaal asfalt. Dat houdt in dat je er dus veel langer over doet om tot stilstand te komen, of op tijd weer een goede snelheid te hebben waarmee je je voorligger niet aanrijdt. Zelfs ABS kan hier niet altijd bij helpen.
  • Je verliest sneller de controle
    Omdat glad wegdek veel minder grip aan je auto biedt, ben je sneller de controle over je auto kwijt.  Zo kan een bocht ineens best lastig worden, of is een obstakel op de weg plots veel lastiger te omzeilen.


Wat moet ik dan wel doen?

Ondanks de risico’s gaan er nog veel bestuurders de weg op. En dat is niet altijd erg, maar het is wel handig om rekening te houden  met onderstaande tips.

  • Kies voor winterbanden
    Als het glad is, bieden winterbanden veel meer grip dan zomerbanden. Door een beter profiel worden remwegen verkort en houd je langer de controle over je wagen.
  • Houd afstand
    Een langere remweg betekent  een langere tijd tot je stil staat. Afstand houden is dus, nog meer dan bij normaal weer, het allerbelangrijkste dat je kunt doen.  Mocht iemand voor je stil gaan staan (of verongelukken) dan heb je nog tijd om in te grijpen.
  • Rijd voorzichtig
    Daarbij moet je denken aan niet vol gas optrekken, maar voorzichtig snelheid verhogen. En dat geldt ook voor remmen. Wacht niet tot het laatste moment voor het stoplicht en wissel niet nog nét even van baan voor die afrit.
  • Let goed op!
    Telefoneren in de auto is misschien wel het meest onveilige dat je kunt doen in een auto, maar met een glad wegdek kan het extra vervelende gevolgen hebben. Houd je omgeving in de gaten, laat je niet afleiden en zorg dat je uitgerust instapt.
  • Maak je ruiten goed schoon
    Dat kleine gaatje niet beslagen of bevroren ruit maakt het misschien wel mogelijk om te rijden, maar het is verre van veilig. Neem de tijd vooraf, zet je wekker desnoods 5 minuten eerder, om je auto goed schoon te maken. Krab goed, zorg voor een ruit die niet is beslagen (waar Melissa al over schreef) en zorg dat er geen dikke laag sneeuw meer op je auto ligt.

Wat als je wagen toch in slip raakt?

Zelfs als je je aan alle bovenstaande tips houdt,  kan je auto alsnog in een slip raken. Wat moet je doen in die situatie?

  • Stop met gas geven. Door je voet van het gaspedaal te halen, gaat de auto remmen op de motor en voorkom je dat de auto achterstevoren gaat. Rem pas weer zodra je de controle over de wagen terug hebt. De wielen moeten blijven draaien en als je remt loop je het risico dat wielen blokkeren en dus verder slippen.
  • Stuur in de richting waar je heen wilt. Het klinkt logisch, maar zorg ervoor dat je stuur de goede kant op staat. Ondanks dat het geen garantie is, is het goed om te weten dat je auto de goede kant op gaat zodra je de grip weer terugkrijgt.

 

Met GPS tracking houd je grip op je voertuig

Ook als je niet in je auto zit, is het fijn om grip te hebben op je voertuig. Maar dan niet op de weg. Met een GPS tracker in je voertuig heb je altijd zicht op de locatie van je auto, maar kun je ook alle gereden routes zien én kun je sabotage- en diefstalmeldingen ontvangen. Dus met GPS tracking heeft u op de weg en op de parkeerplaats grip op de situatie.

 

Bron: Autoweek

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close