Kies uw taal

E10 brandstof

E10 brandstof niet voor iedere auto geschikt

In de kabinetsplannen die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag en het eerder gepresenteerde Klimaatakkoord werd al duidelijk dat Nederland schoner en duurzamer moet worden. Vanaf volgende week worden de eerste maatregelen zichtbaar. Euro 95 benzine wordt op de meeste plaatsen namelijk vervangen voor E10 brandstof. Goed nieuws voor het milieu, maar niet voor iedere auto: vijf tot tien procent van de auto’s kan er absoluut niet tegen.

 

Ethanol

Bij het merendeel van de tankstations in Nederland wordt Euro 95 vanaf volgende week vervangen voor de brandstof E10, waarbij het getal staat voor het percentage ethanol dat erbij is gemengd. Ethanol wordt op zeer grote schaal bereid door vergisting van suikers, bijvoorbeeld suikerriet. Ethanol is zeer brandbaar en kan in verbrandingsmotoren als weinig vervuilende brandstof gebruikt worden. Hierdoor is de totale samenstelling van E10 brandstof minder schadelijk voor het milieu dan Euro 95.

 

Nadelen E10

Ondanks dat E10 goed voor het milieu is, zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik. Ethanol bevat minder energie dan benzine. In vergelijking met Euro 95 benzine komt het verschil neer op ongeveer twee procent. Een belangrijker nadeel is de potentiële schade die E10 aan kan brengen. Bij vijf tot tien procent van de auto’s, in de praktijk ongeveer 600.000 auto’s, kunnen op de lange termijn brandstofleidingen, de brandstofpomp en zelfs de motor beschadigd raken. Via de E10Check kunt u controleren welke auto’s problemen ondervinden bij het gebruik van E10.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding