Kies uw taal

Winterbanden worden onderschat

Net als vorig jaar wisselen weinig Nederlanders hun autobanden in de winter. Uit onderzoek van bandenfabrikant Bridgestone blijkt dat slechts 42 procent dit doet, omdat ze winterbanden niet nodig achten om de prestaties op de weg optimaal aan te passen aan de weersomstandigheden. Winterbanden bieden vanaf 7 graden Celsius en daaronder meer grip dan zomerbanden. Niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek, waardoor ook in Nederland winterbanden veiliger zijn.

 

Redenen om niet te wisselen

Op de vraag waarom het niet nodig zou zijn, is het meest voorkomende antwoord (40 procent) dat er slechts korte afstanden gereden worden en dat het niet nodig zou zijn om banden te wisselen. Ongeveer 25 procent geeft aan all season banden te hebben, waardoor winterbanden niet meer nodig zouden zijn. Daarnaast vindt één op de vijf Nederlanders dat de weersomstandigheden in Nederlands niet dusdanig extreem zijn voor het wisselen naar winterbanden.

 

Onderschat winterbanden niet

Melvin Caldenhove, expert Automotive bij Bridgestone, vindt dat het risico van rijden op verkeerde banden niet onderschat moet worden: ”Vergeet niet dat banden het enige contactpunt zijn dat je auto met de weg heeft. Het is dus letterlijk van levensbelang dat je goede grip hebt en dat water op een goede manier wordt afgevoerd. Onder de 7°C is het verschil in remweg op nat wegdek tussen zomer- en winterbanden dermate groot, dat je zonder winterbanden je rijstijl flink aan zult moet passen om veilig te blijven rijden. En dat gebeurt nu nog te weinig, waardoor er onnodig gevaarlijke situaties ontstaan.’’ Caldenhove vervolgt:  ”Het rubber van winterbanden blijft zacht wanneer het kouder is en door het aangepaste profiel heb je extra grip op de weg. In Nederland duiken we nu al regelmatig onder de zeven graden, dus winterbanden zijn dan de veiligste optie.’’

 

Banden gaan langer mee na wissel

Van de respondenten die wel banden wisselen, geeft een krappe minderheid aan dat zij winterbanden veiliger vinden dan all season banden. Eén op de vijf geeft aan dat banden langer meegaan wanneer ze op tijd gewisseld worden. Twaalf procent wisselt banden enkel omdat ze op vakantie gaan naar de sneeuw.

 

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding