Kies uw taal

Prinsjesdag brengt nieuwe maatregelen met zich mee

Prinsjesdag 2017 is geen Prinsjesdag als alle andere. Doordat het kabinet nog een demissionaire status heeft en de plannen voor 2018 beleidsarm zijn, bevatten de wetsvoorstellen van Prinsjesdag dit jaar niet veel specifieke maatregelen. Hieronder volgt een korte samenvatting van de te verwachte maatregelen met betrekking tot autobelastingen.

Bijtelling
 
De bijtelling in 2018 wordt vastgesteld op een standaardpercentage van 22%. Voor de nieuwe auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram/km geldt een bijtelling van 4% van de cataloguswaarde van de auto. In februari 2018 evalueert de Tweede Kamer hoeveel gebruik er wordt gemaakt van het verlaagde bijtellingspercentage en kan eventueel besluiten het percentage bij te stellen. Het oude bijtellingspercentage van 25% geldt nog voor alle auto’s met een eerste tenaamstelling tot en met 2016.

De catalogusprijs van de auto is op dit moment alleen voor de wederverkopers verplicht om publiekelijk kenbaar te maken. Vanaf 2018 geldt dat de catalogusprijs van de auto door de fabrikant of importeur kenbaar gemaakt moet worden.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen
 
Per 1 januari 2018 worden de CO2-normen van de bijtellingsschijven aangescherpt. De belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM)-tarieven worden naar beneden bijgesteld. Door de nieuwe bijtellingstarieven komt er bij de Belastingdienst meer opbrengst binnen, wat dus weer teruggegeven wordt via de verlaging van het BPM-tarief. Voor auto’s die volledig elektrisch rijden geldt, net als in 2017, een vrijstelling voor de BPM.

Motorrijtuigenbelasting
 
Bij het berekenen van de motorrijtuigenbelasting (MRB) wordt vanaf 2018 niet langer gebruik gemaakt van de ‘eigen massa’ van het motorrijvoertuig, maar van de ‘massa rijklaar’, die terug te vinden is in het kentekenregister. Ook de ‘toegestane maximum massa’ wordt hierdoor aangepast.

 

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding