
Betalen per gereden kilometer vanaf 2030
Rekeningrijden, betalen naar gebruik, variabel bijtellen, het zijn allemaal termen die veel voorbij komen in de automotive wereld. En het lijkt erop dat we vanaf 2030 gaan betalen per gereden kilometer. Dit zou dan in plaats komen van de huidige wegenbelasting.
Een van de aanstaande problemen voor de overheid is dat bestuurders van elektrische auto’s nu te weinig belasting betalen. Ook komt er geen euro binnen via de accijns op benzine en diesel, want dat gebruiken ze niet. En omdat het elektrische wagenpark nog steeds groeit, wordt dit tekort steeds groter. In dit nieuwe voorstel betaalt zowel de elektrische als de fossiele bereider.
Betalen per kilometer
Minister Mark Harbers (Infrastructuur) en staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bespreken het plan, en willen dus per gereden kilometer laten betalen. En daarvoor zou bijvoorbeeld kunnen worden gekeken naar de kilometerteller tijdens de APK. Een van de problemen daarvan is dat nieuwe auto’s pas na vier jaar voor deze APK hoeven langs te komen. Dat zou dus eerder moeten. Ook wordt er gekeken naar een GPS tracker in de auto. Een van de bezwaren daarmee zit hem in de privacy van automobilisten.
Het plan bevat overigens ook de kilometers die u in het buitenland rijdt. Dus uw wintersport of zonvakantie in Frankrijk of Italië tellen vanaf 2030 mee. De bestuurder die het hele jaar door minder kilometers rijden, maar wel hun vakantie met de auto willen doen, zullen uiteindelijk alsnog goedkoper uitkomen dan in de huidige belastingsituatie.
GPS tracker houdt kilometers bij
Een kilometerregistratie bijhouden is voor TrackJack niks nieuws. We werken al samen met onder andere H4 lease, die hun leaseproduct al per gereden kilometer aanbieden. Door de GPS tracker in de auto te installeren en enkel de kilometerstanden door te geven, komt de privacy van de leaserijder niet in het geding én ligt er een kant en klaar product op de markt voor de overheid.
Bron: AD.nl