Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Werkgebonden personenmobiliteit

Rapportageverplichting wpm

Vanaf 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht de gegevens bij te houden over het totaal van de door werknemers gereisde zakelijke en woon-werkkilometers.  

De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (wpm) vloeit voort uit het Klimaatakkoord en verplicht bepaalde bedrijven om te melden hoeveel CO₂ er zowel direct als indirect wordt uitgestoten. In Nederland gaat het om ruim 8.000 bedrijven, waar ongeveer 60 procent van de beroepsbevolking werkt. De WPM verplicht bedrijven ook de uitstoot die veroorzaakt wordt door het wagenpark bij te houden. 

Inhoudsopgave

Waarom de wet werkgebonden personenmobiliteit?

De normerende regeling Werkgebonden Personenmobiliteit maakt deel uit van een breder pakket aan klimaatmaatregelen van de overheid. Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, streeft het kabinet ernaar om in 2030 een CO₂ reductie van minstens 55 procent te bereiken ten opzichte van 1990. In het Klimaatakkoord zijn hiervoor diverse doelstellingen vastgelegd, waaronder het verminderen van de CO₂-uitstoot door zakelijke mobiliteit met 1,5 Megaton. Om dit doel te bereiken, is de CO₂ reductie werkgebonden personenmobiliteit ingevoerd.

Zakelijk verkeer en woon-werkverkeer zijn verantwoordelijk voor bijna 50 procent van de totale mobiliteitsuitstoot. In 2030 moet de CO₂-uitstoot door zakelijke mobiliteit met minimaal 1,5 Megaton zijn verminderd.

Rapportageverplichting wpm vanaf 1 juli 2024

Tot en met 30 juni 2024 is rapporteren niet verplicht. Vrijwillig rapporteren mag uiteraard wel. Zo kunt u alvast ontdekken hoeveel CO₂-uitstoot van de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit  uw organisatie heeft.

Vanaf 1 juli zijn organisaties met 100 of meer werknemers verplicht te rapporteren. Zorg er voor dat uw administratie op orde is, zodat u de gegevens in 2025 in kunt dienen. U kunt (in 2025) kiezen om te rapporteren over alleen de tweede helft van 2024, of over het gehele jaar 2024. De wpm rapportage kan via de website van de RVO ingediend worden.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat  zal in 2026 de CO₂-reductie evalueren die in 2024 en 2025 dankzij de wet werkgebonden personenmobiliteit is bereikt. Als organisaties op schema liggen, blijft het bijhouden van de wpm rapportage voldoende. Zo niet, kan vanaf 2028 een wettelijke norm worden ingesteld om slimmer en zuiniger reizen te bevorderen, met als doel het halen van de klimaatdoelstellingen.

WPM rapportage bijhouden

In de wpm rapportage is het verplicht om bij te houden wat de jaartotalen zijn van:

Onze ritregistratiesystemen houden al deze gegevens bij van ieder voertuig in uw wagenpark dat van een TrackJack is voorzien, en toont dit in één duidelijk overzicht. Zo heeft u de  gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit direct compleet.

Werknemers bepalen onder de wet werkgebonden personenmobiliteit

Om het aantal werknemers te bepalen, is het belangrijk om te weten wanneer iemand als werknemer wordt beschouwd. Een persoon geldt als werknemer als hij of zij bij u in dienst is met een contract dat minimaal 20 uur betaald werk per maand garandeert. Ook werknemers die in het buitenland wonen maar in een Nederlandse vestiging werken, worden binnen de wet persoonsgebonden mobiliteit meegeteld als werknemers van uw organisatie. Uitzendkrachten, gedetacheerden, ZZP’ers, wethouders, gemeenteraadsleden en andere politieke vertegenwoordigers worden niet als werknemers beschouwd. Werknemers van uitzendbureaus met een contract met een ‘uitzendbeding’ vallen eveneens buiten de wet persoonsgebonden mobiliteit.

Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit

Je hoeft de CO₂-uitstoot van je werknemers niet zelf te berekenen. Dat doet de overheid op basis van de gegevens die je aanlevert. Het verzamelen en bijhouden van die gegevens kan echter een flinke administratieve uitdaging zijn, vooral als je niet goed voorbereid bent.

Met TrackJack wordt het bijhouden van de normerende regeling  werkgebonden personenmobiliteit eenvoudig. Door het wagenpark te voorzien van ritregistratiesystemen, worden de gegevens van de auto en de benodigde gegevens voor de wpm rapportage direct met elkaar gekoppeld. Het ritregistratiesysteem van TrackJack registreert van iedere rit:

Zo voldoet u niet alleen aan de  rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit, maar optimaliseert u ook direct het gehele wagenpark.

Gegevensverzameling online invullen

Via het online formulier Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (rvo.nl) kunt u de verzamelde gegevens van de  normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit  invullen. Het berekenen van de CO₂ reductie werkgebonden personenmobiliteit gebeurt automatisch op basis van deze gegevens en bijbehorende norm CO₂-uitstoot. Werkgevers ontvangen vervolgens een rapportage met inzicht in de CO₂ reductie werkgebonden personenmobiliteit en suggesties voor verdere verduurzaming van de mobiliteit. Hoe werkgevers de gegevens verzamelen is vrij, maar denk er als werkgever wel tijdig aan om uw medewerkers te instrueren.

Meer weten over de wpm?

Wilt u goed voorbereid zijn op de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit? Download gratis de ‘Whitepaper CO₂ uitstootreductie’ om uw bedrijf optimaal voor te bereiden op de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit.

Download de Whitepaper

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close