Een werkgever mag de geldboete van de werknemer wegens een verkeersovertreding in principe niet onbelast vergoeden. Het maakt hierbij ook niet uit of de werknemer in de auto van de zaak rijdt of met een privéauto. Dus ook als de boete direct aan de werkgever is opgelegd als kentekenhouder van de auto en deze door de werkgever is betaald, zal er loonbelasting verschuldigd zijn als de boete niet op de werknemer wordt verhaald.
Gebruteerde tarief
Wel kan de werkgever ervoor kiezen om de belasting die is verschuldigd over de boete niet te verhalen op zijn werknemer, maar deze voor zijn eigen rekening te nemen. De werkgever moet voor de hoogte van de verschuldigde belasting dan wel het zogenaamde gebruteerde tarief toepassen. Dit houdt in dat de werkgever niet alleen belasting is verschuldigd over de boete, maar ook over het voordeel dat zijn werknemer heeft omdat de werknemer de belasting niet zelf hoeft te betalen.
Anders dan voorheen door de belastingdienst werd gecommuniceerd, is het ook mogelijk om verkeersboetes die aan de werkgever zijn opgelegd voor de auto’s van de zaak en die niet op de berijder verhaald worden, onder te brengen in de zogenaamde vrije ruimte van de werkkostenregeling.
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de werkgever gerechtigd is ook boetes voor boetes voor snelheidsovertredingen die beperkt en onopzettelijk zijn (snelheidsovertredingen van niet meer dan 10 km per uur) op een werknemer te verhalen. Blijft verhaal achterwege, dan heeft dat bovengenoemde fiscale gevolgen.