Net ten oosten van Zwolle, in de landgoederengordel en tussen de heide en bosgronden in, ligt de gemeente Dalfsen. Een groene en gemoedelijke gemeente met 30.000 inwoners die zich kenmerken door te doen wat ze zeggen. Bertus Meijer heeft zijn roots aan de Overijsselse Vecht liggen en is bij de gemeente Dalfsen eindverantwoordelijk als Uitvoerder buitengebied.
Bertus heeft altijd een passie gehad voor de buitenwereld. Dat doet de prachtige groene omgeving van Dalfsen met je. En na een historie als hovenier en natuursteenbewerker, startte hij in 2012 bij de gemeente. In 2015 zette hij de volgende stap en begon als Uitvoerder buitengebied. En dat betekent dat ieder voertuig in de openbare ruimte, van busje, trekker, maaier en knikmops onder zijn verantwoordelijkheid valt.
Je komt ons overal tegen
“Ik vind het heerlijk om met mensen bezig te zijn. Ervoor te zorgen dat ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Ze in hun kracht zetten,” begint Bertus. En dat zijn er nogal wat. In totaal lopen er inmiddels 76 mensen (waaronder 36 van de sociale werkvoorziening) bij de gemeente die bezig zijn met de buitenruimte. “Het maaien van grasvelden, repareren van verlichting, het graven voor werkzaamheden; je komt ons echt overal tegen. En omdat de gemeente gele bussen rijdt, vallen we ook nog eens goed op,” gaat Bertus door.
Helaas is dat niet altijd positief. “Als er schade op een auto zit of iets anders kapot is gegaan, worden we vaak aangewezen. Ook al zijn we daar helemaal niet geweest. Probeer dan maar eens een ruggengraat te tonen richting de verzekeraar.“
Om inzicht te geven in de bewegingen van alle objecten met wielen, is de gemeente Dalfsen al in 2015 met de GPS trackers van TrackJack aan de slag gegaan. “Dit kwam omdat we een shovel aanschaften waar de GPS tracker op zat. De leverancier kon makkelijk zien wanneer er onderhoud nodig was. Dit werkte gewoon heel goed en deed precies wat het moest doen.
Toen de Belastingdienst kwam kijken en wilde weten of de bussen van de gemeente geen woon-werkverkeer reden, hebben we besloten om alles dat wielen én een contact heeft te voorzien van een GPS tracker. Op deze manier hebben we niet alleen zicht in de locatie van onze machines, maar ook een volledig sluitende kilometerregistratie voor de fiscus op onze wagens.
Dat de GPS systemen voor meer gebruikt kan worden dan kilometerregistratie en zien waar materiaal is, illustreert Bertus met een leuk voorbeeld. “We kregen niet lang geleden een bekeuring van de gemeente Tilburg. Er had daar een auto verkeerd geparkeerd, volgens de boete. We konden via het online account eenvoudig zien dat die wagen daar helemaal niet was geweest. Uiteindelijk bleek op de foto van Justitie dat iemand het kenteken had nagemaakt. Die boete was snel ongeldig verklaard”.
Geen controle, geen dreigmiddel
Tijdens de implementatie van de volgsystemen in 2015 waren er redelijk wat vragen van de collega’s over hun privacy. “Maar we hebben heel duidelijk aangegeven dat we niemand controleren en zelfs helemaal niet kijken naar de systemen als er niks aan de hand is. Als er een probleem ontstaat, bijvoorbeeld bij schade of klachten van bewoners, is het fijn dat we altijd kunnen zien welk voertuig daar is geweest. En het is wel eens voorgekomen dat schade echt door ons is ontstaan, dat zien we dan ook makkelijk terug”, aldus Bertus.
Gemeente Dalfsen maakt, om de privacy van haar medewerkers nog beter te beschermen, geen gebruik van namen van het personeel. Enkel van kentekens. En voor het materieel is het vooral top om het in de gaten te kunnen houden. “Zo is een onkruidbrander een populair object voor het dievengilde,” weet Bertus.
Het is gewoon simpel en werkt perfect
“In 2015 hadden we best nog wel eens wat vragen over de werking. Maar inmiddels loopt alles op rolletjes. Het werkt perfect, het is simpel en doet wat het moet doen. Niks meer en niks minder, we willen er geen andere rommel bij. Ik hoef ook niet allemaal mensen over de vloer die me extra dingen willen aansmeren. Ik heb zelf in de hand hoeveel contact er nodig is. En dat is niet zo veel,” vertelt een tevreden Bertus.
Uiteraard is ook de Gemeente Dalfsen bezig met haar toekomst. CO2-uitstoot speelt een steeds grotere rol en de overstap naar elektrisch wordt langzaam maar zeker gemaakt. Toch proberen ze er wel kritisch naar te kijken. Bertus: “We gaan goed om met onze spullen. Overstappen van een wagen die nog goed werkt maar waarvoor een nieuwe moet worden gebouwd, is uiteindelijk ook niet duurzaam. Je moet anders denken. Niet alles laten vallen, maar duurzaam leren denken”.