
Zo ver moeten flitspalen minimaal uit elkaar staan
Veel automobilisten vragen zich af hoe lang ze ‘vrij spel’ hebben na het passeren van een flitspaal. Is er een minimale afstand tussen twee flitspalen, of kun je direct weer geflitst worden na de eerste flitser? De wet verbiedt dubbele bestraffing voor hetzelfde feit, maar in de praktijk geldt een andere situatie.
Meerdere flitsers op hetzelfde traject mogelijk
Stel je voor dat je rijdt op een provinciale weg met een maximumsnelheid van 80 km/h en je snelheid constant op 90 km/h houdt. Je vraagt je misschien af of dit als één overtreding telt. De overheid beschouwt dit echter als meerdere overtredingen. Dit betekent dat je op een traject van enkele kilometers meerdere keren geflitst kunt worden, afhankelijk van het aantal flitspalen dat is geplaatst.
Minimale afstand tussen twee flitspalen
De wet stelt duidelijke richtlijnen voor de minimale afstand tussen flitspalen. Het ‘Beleidskader vaste flitspalen 2023’ van het Openbaar Ministerie bepaalt de volgende afstanden:
- Maximumsnelheid 50 km/h: flitspalen moeten minimaal 1000 meter uit elkaar staan
- Maximumsnelheid 70 km/h: flitspalen moeten minimaal 1500 meter uit elkaar staan
- Maximumsnelheid 80 km/h: flitspalen moeten minimaal 1500 meter uit elkaar staan
- Maximumsnelheid 100 km/h: flitspalen moeten minimaal 1500 meter uit elkaar staan
Op wegen waar de maximumsnelheid 50 km/h is, staan flitspalen dus minimaal 1 kilometer uit elkaar. Op snelwegen en wegen waar de snelheid 70 km/h of hoger is, bedraagt de minimale afstand tussen flitspalen 1.500 meter.
Trajectcontroles
Bij trajectcontroles meet men de gemiddelde snelheid over een langer traject, niet op één specifiek punt. Je hoeft dus geen vaste afstand te overbruggen voordat je opnieuw gecontroleerd wordt. Soms kunnen trajectcontroles tijdelijk buiten werking zijn, maar daar kun je niet op rekenen.
GPS tracker
Ons advies: houd je aan de snelheid. Zo voorkom je flinke boetes door snelheidsovertredingen. Tip: met een GPS tracker in de auto is het mogelijk om snelheidsmeldingen te ontvangen. Zo ben je altijd op de hoogte wanneer er te snel met het voertuig wordt gereden.
Bron: Autovisie.nl