
Schade aan leaseauto onder werktijd: Wie betaalt?
Stel je voor: je bent onderweg naar een klant, koffie in de ene hand, stuur in de andere. Plotseling botst je leaseauto tegen een paaltje. Het is een vervelende situatie, maar wie moet nu de schade betalen? Is het jouw verantwoordelijkheid, of valt het onder de verantwoordelijkheid van je werkgever? In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn als je schade aan een leaseauto oploopt tijdens werktijd.
Wettelijke bescherming bij schade aan leaseauto onder werktijd
Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer meestal niet aansprakelijk voor schade die ontstaat tijdens het werk. Dit betekent dat de werkgever doorgaans verantwoordelijk is voor schade aan de leaseauto onder werktijd, behalve wanneer de schade opzettelijk, door roekeloosheid of door grove nalatigheid is veroorzaakt. Het doorbelasten van het eigen risico kan alleen als je als werknemer opzettelijk of met grove nalatigheid de schade hebt veroorzaakt.
Veel werknemers zijn zich hier echter niet van bewust. Uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) blijkt dat bijna de helft van de werknemers niet weet dat schade aan de leaseauto onder werktijd meestal door de werkgever moet worden vergoed. Dit leidt vaak tot misverstanden en conflicten tussen werkgever en werknemer.
Wanneer mag het eigen risico worden doorbelast?
Hoewel de wet werknemers beschermt, zijn er situaties waarin de werkgever wel het eigen risico mag doorbelasten naar de werknemer. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:
- De schade aan de leaseauto onder werktijd is veroorzaakt door nalatig of roekeloos rijgedrag, zoals te hard rijden of door rood licht rijden.
- De auto zonder toestemming door iemand anders wordt bestuurd.
- De werknemer herhaaldelijk schade veroorzaakt, wat kan wijzen op onzorgvuldig gebruik van de leaseauto.
In deze gevallen is het mogelijk dat de werkgever de kosten van de schade doorberekent aan de werknemer.
Waarom is doorbelasten onterecht?
Een leaseauto wordt gezien als een zakelijk hulpmiddel, net als een laptop of gereedschap. Het is dus niet eerlijk als de schade die ontstaat tijdens het uitvoeren van werk, voor rekening van de werknemer komt. Transparante autoregelingen en een goede rittenregistratie kunnen helpen om misverstanden te voorkomen. Op deze manier is het duidelijk wie de auto wanneer heeft gebruikt en onder welke omstandigheden schade is ontstaan, wat kan helpen bij het oplossen van conflicten.
Wat kun je doen bij schade aan de leaseauto onder werktijd?
Als je schade hebt veroorzaakt aan je leaseauto onder werktijd, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de situatie op te lossen:
Controleer je autoregeling: Bekijk de afspraken in je contract en controleer of ze in lijn zijn met de wetgeving rondom schade aan de leaseauto.
Bespreek onduidelijkheden met je werkgever: Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de verantwoordelijkheid bij schade aan de leaseauto onder werktijd om misverstanden in de toekomst te voorkomen.
Houd een nauwkeurige rittenregistratie bij: Het bijhouden van een gedetailleerde rittenregistratie kan helpen om discussie te voorkomen als er schade aan de leaseauto onder werktijd ontstaat.
Vraag advies aan VZR: De Vereniging Zakelijke Rijders kan advies geven bij geschillen en helpen bepalen of de schadevergoeding redelijk is.
Bron: VZR