
Verkoop Bedrijfswagens in de lift: Hoe de verandering in BPM de markt beïnvloedt
2025 staat voor de deur, en voor ondernemers betekent dit een belangrijke wijziging: vanaf volgend jaar wordt er een BPM-heffing opgelegd op bedrijfswagens. Deze wijziging heeft grote financiële gevolgen voor bedrijven en heeft de markt voor bedrijfswagens in 2024 flink opgeschud. Zoals verwacht, is er dit jaar een ware run ontstaan op bedrijfswagens, aangezien bedrijven snel willen profiteren van de BPM-vrijstelling. Maar hoe heeft deze verandering de verkoop bedrijfswagens beïnvloed?
De verkoop van bedrijfswagens in de eerste drie kwartalen van 2024
De cijfers spreken voor zich. Volgens de gegevens van de ACEA zijn er in de eerste drie kwartalen van 2024 maar liefst 70.758 bedrijfswagens verkocht. Ter vergelijking: in heel 2023 werden er in totaal 69.293 bedrijfswagens geregistreerd. Dit betekent dat de verkoop van bedrijfswagens in 2024 al na drie kwartalen het totaal van vorig jaar heeft overstegen, met een groei van maar liefst 31,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Verwachting voor het vierde kwartaal van 2024
De cijfers voor het vierde kwartaal moeten nog binnenkomen, maar de verwachting is dat deze de trend van stijgende verkoopcijfers verder zullen voortzetten. Bedrijven willen immers nog snel voor het einde van het jaar profiteren van de huidige BPM-vrijstelling. Het laatste kwartaal van 2024 zou dus wel eens het drukste kunnen worden, met de grootste toename in de verkoop bedrijfswagens.
Wat betekent de bijtelling in 2025 voor bedrijven?
Ben je van plan om dit jaar een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen? Wacht dan niet te lang! De BPM-vrijstelling geldt namelijk alleen nog tot het einde van 2024. Wil je daarnaast de bijtelling in 2025 vermijden? Dan is het raadzaam om een rittenregistratiesysteem in de auto te installeren. Hiermee kun je eenvoudig je zakelijke kilometers bijhouden en zo de bijtelling in 2025 voorkomen. Een slimme manier om kosten te besparen!
Bron: ACEA