
Boete voor beslagen buitenspiegels: Wat je moet weten
De ochtenden worden kouder, en het is mogelijk dat je bij het instappen in je auto merkt dat je buitenspiegels beslagen zijn. Veel bestuurders zijn zich ervan bewust dat het verboden is om met beslagen of bevroren ruiten de weg op te gaan, maar wist je dat dit ook geldt voor je buitenspiegels? Wanneer je zicht via je buitenspiegels wordt belemmerd, kan dit leiden tot een flinke boete voor beslagen buitenspiegels. Het is belangrijk om te begrijpen dat buitenspiegels niet alleen dienen om te controleren of je auto op slot staat, maar vooral om een goed zicht op het verkeer naast en achter je te bieden.
Wat zegt de wet over beslagen buitenspiegels?
Volgens de Nederlandse verkeerswet ben je als bestuurder verplicht om voldoende zicht te hebben op het verkeer naast en achter je. Dit betekent dat zowel je ramen als buitenspiegels altijd vrij moeten zijn van condens of ijs. Zelfs wanneer je een modern voertuig hebt met camera’s in plaats van spiegels, gelden dezelfde regels. Slecht zicht door condens of bevriezing kan een gevaarlijke situatie opleveren, wat de wetgever aanleiding geeft om hier strenge regels aan te verbinden.
Boete voor beslagen buitenspiegels
In 2024 bedraagt de boete voor het rijden met beslagen buitenspiegels 180 euro, plus 9 euro aan administratiekosten. Vanaf 2025 wordt deze boete verhoogd naar 190 euro. Wat betreft beslagen ruiten, de boete hiervoor is nog hoger: in 2024 bedraagt de boete 300 euro, en in 2025 wordt dit verhoogd naar 310 euro. Mocht je zowel beslagen ruiten als buitenspiegels hebben, dan kan dit oplopen tot een boete van 490 euro in 2024. In 2025 wordt de boete voor deze overtredingen samen 500 euro.
Hoe voorkom je een boete voor beslagen buitenspiegels?
Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je altijd goed zicht hebt voordat je de weg opgaat. Dit geldt voor zowel je ramen als buitenspiegels, ongeacht of je traditionele spiegels hebt of een camerasysteem. Om boetes te voorkomen, is het belangrijk om je voertuig goed te ontdooien en de spiegels of camera’s schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen condens of ijs op zit voordat je vertrekt.
Waarom een goede rittenregistratie belangrijk is
Naast het zorgen voor goed zicht, kan het niet bijhouden van een sluitende rittenregistratie ook leiden tot boetes. Een sluitende rittenregistratie voorkomt niet alleen belastingproblemen, maar helpt je ook om eventuele administratieve boetes te vermijden. Met het automatische ritregistratiesysteem van TrackJack wordt iedere rit automatisch geregistreerd. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het bijhouden van je rittenregistratie.