
Plug-in hybrides behouden belastingvoordeel
Als je moet kiezen tussen een Porsche Macan en een Porsche Cayenne, kies je dan voor de Macan met een benzinemotor, of de Cayenne, die groter is, 200 pk meer heeft én € 8.000,- goedkoper is? Juist ja, de Porsche Cayenne. Het prijsverschil komt doordat de Cayenne een plug-in hybride is met een lagere uitstoot op papier. Er waren plannen van de Belastingdienst om deze discrepantie in 2025 recht te trekken, maar deze plannen zijn inmiddels van de baan. Voor volgend jaar lijkt er geen BPM-verhoging te komen.
Meetmethode
Vanaf 2025 zal er een nieuwe meetmethode worden ingevoerd om de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s te berekenen. Deze strengere methode zal vooral plug-in hybrides treffen, waardoor hun uitstoot op papier aanzienlijk hoger uitvalt. De voertuigen zelf worden niet minder zuinig, maar scoren slechter in de tests. In Nederland is de BPM afhankelijk van de uitstoot, en een hogere score zou een verhoging van de BPM betekenen. Dit zou plug-in hybrides plotseling duizenden euro’s duurder maken.
De RAI Vereniging was het niet eens met deze geplande stijging, omdat zij de plug-in hybride als een belangrijk onderdeel zien in de overgang naar volledig elektrisch rijden. Het lobbywerk van de RIA heeft ertoe geleid dat de BPM-verhoging voor plug-in hybrides waarschijnlijk van de baan is, zo meldt Automotive Online. Op Prinsjesdag worden de definitieve plannen voor de BPM op plug-in hybrides bekendgemaakt.
Optimaal gebruik
Een plug-in hybride kun je vergelijken met een hamer: gebruik je hem goed, dan kun je er mooie dingen mee maken, maar met de verkeerde aanpak kan het sloopgereedschap worden. Als je een plug-in hybride correct oplaadt, kun je bijna volledig elektrisch rijden, maar als je te lui bent om op te laden, kan hij zelfs minder zuinig zijn dan een gewone benzineauto. Daarom is het eigenlijk onmogelijk om een vaste uitstootwaarde aan een plug-in hybride te koppelen. Dit hangt volledig af van het gebruik.
In Nederland worden bestuurders die hun plug-in hybride niet opladen automatisch meer belast: door de hoge benzineprijzen is het voor de meeste particuliere bestuurders voordeliger om netjes op te laden. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat PHEV-rijders niet altijd gevoelig zijn voor hoge benzineprijzen. Was een BPM-verhoging dan misschien toch gerechtvaardigd geweest?
GPS tracker
Of je nu een benzine-, plug-in hybride of elektrische auto hebt, in iedere auto is het plaatsen van een GPS tracker aan te raden. Een GPS tracker in de auto zorgt ervoor dat je altijd kunt zien waar de auto staat, waar u bent geweest en wordt dit verwerkt in een sluitende rittenregistratie.
Bron: TopGear