
Gemeente Amsterdam houdt kilometerregistratie niet bij en krijgt boete
De gemeente Amsterdam heeft sinds september 2019 de privéritten van burgemeester Femke Halsema met de dienstauto niet correct geregistreerd en administratief afgehandeld, waardoor er onterecht geen fiscale bijtelling is betaald. Dit meldt wethouder Hester van Buren (financiën) in een brief aan de gemeenteraad. Hierdoor heeft de gemeente een naheffing van ongeveer 62.000 euro van de Belastingdienst ontvangen.
Privé rijden met de auto
Sinds 2019 is het in principe niet toegestaan voor collegeleden om de dienstauto voor privédoeleinden te gebruiken. Voor de burgemeester geldt echter een uitzondering vanwege haar 24-uurs beschikbaarheid en de bijbehorende veiligheidsvereisten. Als het aantal privé gereden kilometers meer dan 500 bedraagt, moet er een fiscale bijtelling worden bijgehouden. Deze kosten worden door de gemeente gedragen. Dit is echter de afgelopen jaren niet gebeurd.
Van Buren geeft aan dat Halsema het privégebruik van de dienstauto altijd zorgvuldig heeft geregistreerd en ondertekend, maar dat er fouten zijn gemaakt bij de administratieve afhandeling. „Zowel het proces als de regels waren niet duidelijk genoeg,” aldus Van Buren. Het college betreurt de fouten rond het privégebruik van de dienstauto’s. Vanaf maandag zijn nieuwe werkinstructies van kracht geworden die moeten zorgen voor een duidelijkere registratie en afhandeling van het privégebruik van de dienstauto.
Boete
Uit de door Van Buren gedeelde gegevens blijkt dat Halsema in de jaren 2019, 2020, 2023 en 2024 meer dan 500 kilometer privé heeft gereden met de dienstauto. Hierdoor moet de gemeente de loonheffing voor deze jaren aanpassen en de achterstallige loonbelasting alsnog afdragen. Daarnaast krijgt de gemeente ook een boete vanwege het te laat indienen van deze aangifte.
Kilometerregistratie
Hiermee wordt weer eens aangetoond dat het bijhouden van een sluitende kilometerregistratie absoluut noodzakelijk is wanneer je bijtelling wilt voorkomen. Er mag 500 km privé met de auto worden gereden, zolang dit aangetoond kan worden in een sluitende kilometerregistratie. Het kilometerregistratiesysteem van TrackJack neemt de kilometerregistratie voor u uit handen.
Bron: Telegraaf