VZR roept nieuw kabinet op tot herinvoering lage bijtelling op EV’s
Jarenlang gold er een korting op de bijtelling van EV’s. In de loop der jaren is deze korting langzamerhand afgebouwd, en geldt er in 2026 helemaal geen korting meer. De VZR roept het nieuwe kabinet op om actie te ondernemen en de bijtellingstarieven voor EV’s te herzien en terug te brengen naar het niveau van 2018. Toentertijd bedroeg de bijtelling over elektrische auto’s slechts 4 procent.
Niet alleen zal dit de verkoop van elektrische voertuigen stimuleren; het draagt ook bij aan het behoud van Nederlands leidende positie in de transitie naar duurzame mobiliteit en het behalen van de gestelde CO2-doelstellingen. VZR benadrukt dat de huidige situatie om meerdere redenen onwenselijk is.
Verkoop EV stagneert
De verkoop van elektrische voertuigen in Nederland vertoont een (zorgwekkende) stagnatie. Dat komt mede door de hoge bijtellingstarieven, waar de elektrische auto veel minder aantrekkelijk is geworden. Waar de bijtelling in 2018 op een EV slechts 4 procent bedroeg, is dat in 2024 al 16 procent over de eerste € 30.000,- van de cataloguswaarde en 22 procent over de meerwaarde. Per 2026 wordt het bijtellingspercentage gelijk getrokken met dat van benzine- en dieselauto’s: 22 procent. Gelukkig is het ook mogelijk om bijtelling te voorkomen met een kilometerregistratiesysteem.
Verlies van koploperspositie
Nederland is al jarenlang koploper in de elektrische mobiliteitsrevolutie en heeft daar lang van geprofiteerd. Het behouden van deze positie is cruciaal voor onze economie en het aantrekken van investeringen in de duurzame mobiliteit.
Niet halen van CO2-doelen
Het verhogen van de bijtelling heeft directe invloed op de CO2-reductiedoelen van Nederland. Om onze verplichtingen onder het Klimaatakkoord na te komen, is een grotere verschuiving naar elektrische voertuigen essentieel.
Toenemende opbrengsten voor de overheid
Door het verhogen van de bijtelling op EV’s sinds 2018 heeft de overheid aanzienlijke inkomsten gegenereerd. Deze situatie heeft geleid tot een onbalans tussen de overheidsinkomsten en het stimuleren van elektrische mobiliteit.
Voorzitter Martin Huisman: “De afgelopen jaren heeft Nederland zich met trots gepositioneerd als een voorloper in de overgang naar elektrische mobiliteit. Echter, sinds de verhoging van de bijtelling vanaf 2018, is de groei in de verkoop van elektrische voertuigen aanzienlijk afgenomen. De tijd om te handelen is nu. Het herinvoeren van de lage bijtelling is niet alleen een investering in een duurzame toekomst, maar ook een kans voor Nederland om de economie te stimuleren en het milieu te beschermen.”
Bron: VZR