
Nieuwe flitspalen in Nederland
Bellen achter het stuur, onnodig links blijven rijden… het zijn een paar van de grootste verkeersproblemen in Nederland. Het negeren van slagbomen bij het spoor kan zo aan het lijstje worden toegevoegd. Volgens ProRail is dit nog altijd een groot probleem, en dus zijn nieuwe flitspalen neergezet om overtredingen te voorkomen.
Boete
ProRail is al een tijd bezig met flitspalen bij spoorwegovergangen, maar overtreders ontvingen nog geen boete. Vanaf 1 mei 2024 zijn er vier flitspalen geplaatst die registreren wanneer voertuigen slagbomen en rode seinen negeren. Fietsers en voetgangers ontvangen geen boete, maar de camera registreert wel hoeveel overtreders zonder kenteken er zijn.
ProRail heeft in april 2018 en december 2020 een test uitgevoerd door flitspalen neer te zetten bij spoorwegovergangen in Hilversum. De camera’s deelden ruim 2650 boetes uit voor het negeren van de rode knipperlichten. ProRail zag positief resultaat: “Tijdens de periode van deze proef, zagen we het aantal overtredingen afnemen met 50 tot 60 procent.” Na de succesvolle test is het nu tijd voor verdere implementatie.
Veertig flitslocaties
Het uiteindelijke doel is om op de 40 meest risicovolle spoorwegovergangen een flitspaal neer te zetten. Rijd je toch over een spoorwegovergang wanneer de slagbomen al naar beneden zijn, óf de rode seinen al branden, kun je een boete van 300 euro op de deurmat verwachten. Voor bromfietsers bedraagt de boete 210 euro. Iedere foto wordt door een BOA beoordeeld en vervolgens door het CJIB verwerkt. Bezwaar maken kan zoals je gewend bent ook via het CJIB. Tip van ons: je krijgt ook een boete als je te vroeg oversteekt, wanneer de rode lampen nog niet gedoofd zijn.
Kilometerregistratie
En nu we het toch over boetes hebben: de verzuimboete voor een berijder die onterecht geen rekening heeft gehouden met bijteling is nog hoger. De Belastingdienst legt een verzuimboete op aan de berijder van € 4.222 als er onterecht geen rekening is gehouden met een bijtelling. Bij een onjuiste kilometeradministratie kan die boete oplopen tot € 5.278. Met het kilometerregistratiesysteem van TrackJack houdt u eenvoudig de kilometerregistratie bij en voorkomt u bijtelling als u kunt aantonen dat er op jaarbasis maximaal 500 km privé is gereden.
Flitspaalbeleid
In ander nieuws rondom flitspalen wil het Openbaar Ministerie niet dat gemeenten ruimere bevoegdheid krijgen voor het plaatsen voor flitspalen. Dat meldt hoofdofficier van het Verkeersparket Liesbeth Schuijer. “Het verkeer wordt niet veiliger door Nederland vol te hangen met flitskasten.” De uitspraak kwam in een reactie op de oproep van de G4 (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag) voor ruimere bevoegdheden rondom de uitbreiding van verkeersregels. Want hoewel het aantal flitspalen in de komende jaren wel wordt uitgebreid, wil de G4 effectiever optreden tegen bijvoorbeeld snelheidsovertredingen. De G4 stelt dat zij dat alleen zelf kunnen doen als ze zelf de locaties van de flitspalen mogen bepalen.
Hoewel het Openbaar Ministerie van mening is dat de aanwezigheid van meer flitspalen niet per se leidt tot een veiliger verkeer, beschouwt Schuijer handhaving via flitspalen als een laatste redmiddel voor verbetering van de verkeersveiligheid. De hoofdofficier stelt dat campagnes gericht op gedragsverandering van bestuurders en infrastructurele aanpassingen aan wegen aanzienlijk effectiever zijn. Schuijer erkent het standpunt van de gemeenten dat zij het beste op de hoogte zijn van de gevaarlijke locaties. “Dat is zeker een geldig punt,” zegt ze. “Daarom wordt altijd overlegd over de plaatsing van de palen. Bovendien wordt er altijd een grondige analyse uitgevoerd van de risicofactoren op die locaties, waarbij de gemeenten vaak een waardevolle informatiebron voor ons zijn.”