
Auto’s worden steeds breder
De autowereld maakt een brede revolutie door. En dat is wel erg letterlijk genomen, want voertuigen worden steeds breder. Uit onderzoek van de Europese milieuorganisatie Transport & Environment blijkt dat auto’s elke twee jaar één cm breder worden. Want waar compacte auto’s 50 jaar geleden nog een breedte van ongeveer 1,50 tot 1,60 meter hadden, is de helft van de in de EU verkochte personenauto tegenwoordig breder dan 1,80 meter, en 3 procent is zelfs breder van 1,92 meter. Dit zijn overigens de afmetingen zonder de zijspiegels erbij.
Bijna 2 meter breed
Het toenemende formaat van nieuwe auto’s is slecht voor de publieke ruimte, zo stelt de milieuorganisatie. Volgens Transport & Environment zijn er veel parkeerplekken niet berekend op auto’s die 1,80 meter of breder zijn. En dus staan auto’s dichter op elkaar geparkeerd, of staan ze langs de weg voor een gedeelte geparkeerd op het fiets- of voetpad. Zeker bij voertuigen die een breedte van 2 meter naderen of overschrijden – denk daarbij aan auto’s als een BMW X6, Audi Q8, Porsche Cayenne, Range Rover, of een Amerikaanse pick-up zoals een Ram 1500 – is een gemiddeld Europees parkeervak eigenlijk 25 tot 30 centimeter te klein.
Hoogte ook een probleem
Transport & Environment is van mening dat de Europese Commissie de trend van steeds breder worden auto’s moet onderzoeken, en dat er een maximum gesteld moet worden aan het formaat van de voertuigen. Bovendien brengt niet alleen de breedte zorgen met zich mee, maar ook de hoogte. Het risico op een dodelijke afloop na een aanrijding met een voetganger of fietser neemt met 30 procent toe bij elke 10 centimeter dat het front van de auto hoger wordt.
Kilometerregistratiesysteem
En waar de afmetingen van auto’s steeds breder worden, geldt dat gelukkig niet voor ons compacte kilometerregistratiesysteem. Het kilometerregistratiesysteem van TrackJack houdt na installatie automatisch alle kilometers bij, zonder dat je er zelf nog omkijken naar hebt. Dus ook als je de auto in het iets te smalle parkeervak neerzet, berekent het systeem het totaal aantal gereden kilometers van punt A naar B.