Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Amsterdam remt af: maximum snelheid 30 km/u

Geschreven door Michelle

Sinds afgelopen vrijdag is de maximumsnelheid in een groot gedeelte van Amsterdam verlaagd naar 30 km/u. Er worden veel redenen genoemd voor deze verlaging van de snelheid, maar wat opvalt is dat het milieu niet wordt genoemd. Nu Amsterdam de eerste gemeente is die dit doet hoopt Veilig Verkeer Nederland dat er meerdere gemeenten de hoofdstad zullen volgen. De verlaging geldt niet voor heel Amsterdam, maar op 80% van de wegen. De belangrijkste redenen zijn het vergroten van de verkeersveiligheid en het verminderen van geluidsoverlast.

Amsterdammers vinden het verkeer onveilig

De Amsterdammers vinden zelf het verkeer in Amsterdam ook onveilig. 67% vindt het verkeer in de buurt onveilig tot zeer onveilig. 83% vindt dat Amsterdammers te hard rijden en zien dit als belangrijkste oorzaak voor de vele ongevallen die er gebeuren. Er is een schatting gemaakt waaruit blijkt dat het aantal ongevallen met 20 tot 30% zou afnemen bij een snelheidsverlaging naar 30 km/u. Op 20% van de wegen blijft de maximumsnelheid 50 km/u. De reden hiervoor is omdat op deze wegen de doorstroming erg belangrijk is voor het openbaar vervoer en de noodzaak voor noodgevallen en hulpdiensten. Op dit moment komen er ongeveer 20 mensen om het leven door een verkeersongeluk. Hiernaast raken er 800 mensen gewond per jaar door een verkeerssituatie.

Meer dan 4000 verkeersborden geplaatst

Begin oktober is de gemeente Amsterdam al begonnen met het plaatsen van de verkeersborden. Er werden in totaal zo’n 4400 verkeersborden geplaatst op wegen waar de snelheid is verlaagd naar 30 km/u. De borden waren gestickerd met de boodschap ‘8 december hier 30 km/u’. De stickers zijn allemaal verwijderd in de nacht voordat de nieuwe maximumsnelheid in ging.

De maximumsnelheid geldt niet alleen voor automobilisten, maar voor iedereen op de rijbanen en fietspaden. Wie te hard rijdt heeft kans om een boete krijgen. Dit geldt dus ook voor scooters en elektrische fietsen die harder dan 30 km/u gaan. Er is wel een uitzondering voor bussen en trams als ze zich op een aparte baan bevinden. Vanwege de snelheidsverlaging komen er meer gescheiden busbanen en tramrails.

Flitspalen en radarauto’s

Nu de nieuwe maximumsnelheden zijn ingegaan is de volgende stap dat de 30 km/u ook wordt nagestreefd. Om dit te kunnen controleren zet de gemeente Amsterdam meer flitspalen en radarauto’s in. Er worden naast de normale flitspalen ook smiley- en spaarpalen ingezet. Hiermee wordt er bij goed rijgedrag geld opgehaald voor de buurt.

De verwachting is dat andere steden het voorbeeld van Amsterdam ook zullen volgen. Rotterdam en Utrecht worden hierbij genoemd als voorbeeld. Andere steden zouden ook al bezig zijn met een verlaging. In Nederland wordt er al een aantal jaar gesproken over het verlagen van de maximumsnelheid  naar 30 km/u in de bebouwde kom.

Met een sluitende ritregistratie gaat u met een fijner gevoel de weg op!

Met de ritregistratie van TrackJack hoeft u zich geen zorgen meer te maken over uw gereden ritten en kilometers. U heeft hier gemakkelijk inzicht in via de portal of in de app. Met één druk op de knop heeft u hier een volledige uitdraai van. Hiernaast heeft u ook inzicht in verschillende rijgegevens zoals de gereden snelheid, hard optrekken en scherpe bochten. U kunt ook altijd de laatste locaties volgen van uw voertuig.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close