Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

belastingdienst kilometeradministratie controle

Hoe controleert de Belastingdienst de kilometeradministratie?

Geschreven door Michelle

Als je in Nederland een auto van de zaak hebt of zakelijke kilometers maakt, is het aan te raden om een kilometeradministratie bij te houden.  Deze administratie is van essentieel belang voor de Belastingdienst om te bepalen of je recht hebt op belastingvoordelen of dat je bijtelling moet betalen. Hoe controleert de fiscus uw kilometeradministratie eigenlijk?

Controle door de Belastingdienst

De Belastingdienst voert steekproefsgewijs controles uit op de kilometeradministraties van belastingplichtigen. Deze controles zijn bedoeld om te controleren of de opgegeven ritten zakelijk en privé correct zijn geregistreerd en of er geen onjuistheden of onvolledigheden in de administratie zitten.

Tijdens een controle wordt er onder andere gelet op:

 1. Continuïteit
  Is de administratie compleet en bijgewerkt gedurende het hele jaar?

 2. Controleerbaarheid
  Zijn de ritten duidelijk en controleerbaar vastgelegd?

 3. Privégebruik
  Zijn er geen privéritten onterecht als zakelijke ritten opgegeven?
 4. Correctheid van gegevens
  Zijn de ritgegevens in lijn met de werkelijkheid en zijn er geen onjuistheden?

 

Boetes en naheffing: waarom een sluitende kilometeradministratie belangrijk is.

Indien de Belastingdienst tijdens de controle fouten, onjuistheden of onvolledigheden ontdekt in de kilometeradministratie, kan dit leiden tot een naheffing van belasting en een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de geconstateerde overtredingen en kan oplopen tot een aanzienlijk bedrag.

De hoogte van een boete voor een onjuiste kilometeradministratie kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. De Belastingdienst hanteert een boetesysteem waarbij de hoogte van de boete wordt bepaald aan de hand van het type overtreding en de ernst ervan. Hier zijn enkele punten die van invloed zijn op de hoogte van de boete:

 1. Soort overtreding
  De aard van de overtreding speelt een rol bij het vaststellen van de boete. Bijvoorbeeld, het niet volledig bijhouden van de kilometeradministratie kan leiden tot een andere boete dan het opzettelijk vervalsen van gegevens.

 2. Opzet of grove schuld
  Als de Belastingdienst kan aantonen dat de onjuistheden met opzet zijn gemaakt of het gevolg zijn van grove schuld, kan de boete hoger uitvallen.

 3. Herhaling
  Als je eerder al een boete hebt gekregen voor een onjuiste kilometeradministratie, kan dit van invloed zijn op de hoogte van de boete bij een volgende overtreding.

 4. Mate van onjuistheid
  Het verschil tussen de werkelijk gereden kilometers en de geregistreerde kilometers kan meewegen in de hoogte van de boete.

Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van de boete wettelijk is vastgesteld. In Nederland zijn de boetes geregeld in de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR). De exacte bedragen kunnen jaarlijks wijzigen.  Over het algemeen kunnen de boetes voor een onjuiste kilometeradministratie flink oplopen, variërend van enkele honderden euro’s tot mogelijk duizenden euro’s, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

 

Kies voor een automatisch ritregistratiesysteem

Een nauwkeurige en sluitende kilometeradministratie is van groot belang om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Door een correcte administratie bij te houden, voorkom je onnodige naheffingen en boetes. Kies je voor een automatisch ritregistratiesysteem, zorg er dan voor dat dit systeem voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Zo kun je met een gerust hart gebruikmaken van je zakelijke auto zonder fiscale zorgen.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding