
Langzamer rijden, CO2-besparen en veiligheid
We maken een klein stapje naar onze oosterburen. In Duitsland is namelijk een onderzoek gepubliceerd over de Autobahn en wat wat de gevolgen zouden zijn van afwijkend rijgedrag. De resultaten zijn op z’n zachtst uitgedrukt indrukwekkend.
Alle personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen zorgden in 2020 namelijk voor een uitstoot van 30,5 miljoen ton CO2-uitstoot. Let wel, de vrachtwagens zijn hier nog niet eens bij opgeteld. De reden daarvoor is simpel, want die wagens kunnen geen 200 kilometer per uur over de linkerbaan.
Wanneer er wordt gekozen om een maximumsnelheid toe te passen van 130 km/uur zou de uitstoot afnemen met wel 1,5 miljoen ton. Dat is bijna vijf procent! Wanneer ze de snelheid terugbrengen naar 100 km/uur, dan scheelt dat zelfs 14 procent. En dat is iets waar je als Duitse overheid bijna niet meer omheen kunt.
Is dat dan ook veiliger?
Nou, niet per se. Van de ruim 2.500 ongelukken in het verkeer met dodelijke afloop kwam slechts 12 procent voor op de Autobahn. Daarbij was ook zeker niet de snelheid de voornaamste oorzaak. En ondanks dat het een stuk fijner zal rijden voor de meeste bestuurders, kan er volgens het onderzoek beter worden ingezet op rijhulpsystemen en het beïnvloeden van het gedrag van de bestuurders. De maximumsnelheid op provinciale wegen terugbrengen van 100 naar 80 km/uur zou overigens wel een hoop fatale gevallen moeten schelen.
CO2-uitstoot meten met de kilometerregistratie
In Nederland komt er ook steeds meer wet- en regelgeving omtrent CO2-uitstoot. Daarbij kun je denken aan de wet dat bedrijven met meer dan 100 medewerkers hun CO2-uitstoot inzichtelijk moeten gaan maken. En dat dat per 2025 zelfs zal worden genormeerd. Het inzichtelijk maken van die CO2 kan eenvoudig met de kilometerregistratie voorzien van Green Driving. Niet alleen kun je hiermee rijgedrag inzichtelijk maken en aansturen, ook wordt iedere kilometer vastgelegd en de CO2 uitstoot van uw wagen en wagenpark inzichtelijk gemaakt.