Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

betalen naar gebruik kosten per kilometer

Wat betaalt u per kilometer bij Betalen naar Gebruik?

Geschreven door Michelle

Ons laatste bericht ging er al over: Betalen naar Gebruik. En we geven er nu al opvolging aan. Want  in 2030 gaat de autobelasting op de schop en betaalt u per gereden kilometer. Er is nu een rekensom gemaakt wat u ongeveer per kilometer zou moeten gaan betalen.

Omdat de aanpassing voor de overheid geen verschil in budget zou mogen maken, is het NRC gaan kijken naar de huidige cijfers. Zo int de overheid ruim 4 miljard euro per jaar  aan wegenbelasting. En volgens het CBS werden er in 2021 in totaal 103,4 miljard kilometers gereden. De logische redenering is dat bij betalen naar gebruik we rekening moeten houden met zo’n 4 cent per kilometer.

Hetzelfde Bureau voor Statistiek  geeft aan dat de gemiddelde Nederlandse auto 13.000 kilometer per jaar rijdt. En als u het bedrag per kilometer  aanhoudt, kom je uit op € 520 per jaar. Ofwel € 43 per maand. 

Is er verschil voor duurzame auto’s en onzuinige auto’s?

Uit  de brief die aan de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat er geen onderscheid komt in de kosten per soort voertuig. Of het nu een emissie-vrije wagen is of een oude vervuilende diesel: de heffing blijft gelijk. Iedereen betaalt dus hetzelfde.

De logica daarachter? Onzuinige auto’s verbranden al veel meer brandstof, en als je tankt, betaal je dus ook veel meer accijns. De kilometers zijn dus eigenlijk al duurder voor de vervuilende wagen. Voor de elektrische rijders wordt het wel een stuk duurder, aangezien zij momenteel nog geen wegebelasting betalen.  Dat wordt sowieso al anders in 2025.


GPS tracker voor iedere kilometer

En de manier waarop het kabinet dit betalen naar gebruik wil doorvoeren is nog niet bekend, maar als je het ons vraagt is een GPS tracker of kilometerregistratiesysteem de oplossing. Niet alleen worden uw kilometers bijgehouden, het is ook nog eens sluitend. Er kan niet mee worden gesjoemeld, dus ook bij aanschaf van een tweedehands auto weet u altijd zeker dat de stand op teller wel klopt.


Bron: MSN &NRC

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close