Kies uw taal

Openbaar Ministerie start met camera’s tegen smartphonegebruik

Sinds maandag 16 november 2020 is het Openbaar Ministerie (OM) gestart met het controleren van smartphonegebruik tijdens het autorijden. Met behulp van slimme camera’s die boven de weg hangen, worden automobilisten gefotografeerd. Indien er wordt vastgesteld dat de bestuurder een smartphone in de handen heeft, is de bestuurder in overtreding en volgt er een boete van 240 euro.

Camera’s boven de weg

De slimme camera’s hangen boven de weg en staan schuin naar beneden gericht. Hierdoor wordt niet het hoofd van de bestuurder gefotografeerd, maar wel of er daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van een smartphone, samen met het kenteken. De foto wordt rechtstreeks doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), waar de foto’s door een BOA worden bekeken en uitspraak doet. Is de bestuurder in overtreding, volgt de boete van 240 euro op de deurmat. De foto is altijd online in te zien.

Geen vaste locatie

De camera’s zijn makkelijk te verplaatsen en dat zal het OM ook gaan doen. Of dat dagelijks, wekelijks of maandelijks gebeurt is niet bekend, maar de camera’s zullen verplaatst worden. “Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding”, aldus het OM. Hierdoor is het voor Flitsmeister een uitdaging om haar gebruikers van de juiste informatie te voorzien. Een uitdaging die zij ook niet aangaan: Flitsmeister houdt het bij flitsers, stilstaande voertuigen en andere waarschuwingen op de weg waarbij de app je kunt helpen. Op de radio zul je waarschijnlijk ook niet te horen krijgen waar de slimme camera’s zich bevinden.

Eerste land in Europa

Nederland is hiermee het eerste Europese land en het tweede land ter wereld dat gebruik maakt van de slimme camera’s. Het systeem is in Australië al geïntroduceerd en daar succesvol ondervonden. Het vasthouden van de smartphone door bestuurders moet tegengegaan worden, waar de slimme camera’s voor moeten gaan zorgen. Het is overigens nog wel toegestaan om de smartphone te bedienen wanneer die in een smartphonehouder zit. Staat uw smartphone met daarop de TrackJack app in de smartphonehouder, dan kunt u de ritregistratie ook onderweg bekijken.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding