Kies uw taal

Autokosten fors gestegen

Autokosten fors gestegen

In de afgelopen jaren zijn de autokosten flink gestegen. Kosten voor onder andere de verzekering, parkeren en brandstof stijgen ieder jaar, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

 

Kostenposten

Van de autokosten steeg de verzekering met 45 procent het meeste ten opzichte van 2009, gevolgd door parkeerkosten (stijging van 27 procent). De kosten aan een auto bestaan voor 33 procent uit brandstofkosten, gevolgd door aanschaf, onderhoud, verzekering en motorrijtuigenbelasting.

 

Openbaar vervoer

Er wordt in Nederland tien keer zoveel besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. De prijsontwikkeling van het openbaar vervoer en autokosten zijn tussen 2009 en 2018 vrijwel gelijk opgegaan. Eind 2018 waren de autokosten met 22 procent gestegen ten opzichte van 2009. Ter vergelijking: eind 2018 was het openbaar vervoer 23 procent duurder dan in 2009.

 

Fluctuerende brandstofkosten

De kosten voor autorijden fluctueren meer dan de prijzen van het openbaar vervoer. Dit komt door de sterk wisselende brandstofprijzen, die tussen 2011 en 2014 het hoogst waren in de afgelopen 10 jaar. Vanaf 2015 daalde de brandstofprijzen weer, maar in 2018 lagen de kosten voor brandstof 18 procent hoger dan in 2009.

Partners

TrackJack partner - Deutsche telekom
TrackJack partner - Keurmerk rittenregistratie
TrackJack partner - VZR
TrackJack partner - Intermax
TrackJack partner - ikwordzzper
TrackJack partner - Belastingdienst
TrackJack partner - Informer
TrackJack partner - MTC
TrackJack partner - ZZP Nederland

close