
8 tips voor een goede rittenregistratie
Een rittenregistratie kan op twee manieren worden bijgehouden; handmatig en door middel van een rittenregistratiesysteem. De eerste optie vergt een hoop tijd en een hoge mate van discipline; de TrackJack PRO Fiscaal 2 houdt de rittenregistratie automatisch voor u bij. Onderstaand een aantal tips voor een goede rittenregistratie.
Top 8 tips gedurende het jaar voor een goede rittenadministratie
1. Werk de administratie periodiek bij, zodat je er niet tijdens de feestdagen aan het eind van het jaar veel tijd aan kwijt bent.
Met een rittenregistratiesysteem wordt dit automatisch voor u bijhouden en hoeft u het alleen te controleren.
2. Bewaar alle tankbonnen, agenda’s en garagenota’s ter onderbouwing van de ritadministratie.
Dit is voor beide opties belangrijk; handmatige rittenregistratie en met een rittenregistratiesysteem.
3. Merk je gedurende het jaar dat je over de 500 km gaat? Meld het z.s.m. bij de Belastingdienst.
4. Ook als je gebruik maakt van een andere auto (vervangend vervoer of een voorloopauto) moet je de rittenadministratie bijhouden.
5. Zorg dat je duidelijk onderscheid maakt tussen een privé- of zakelijke rit en privé- omrijkilometers.
Bijvoorbeeld: Woon je 20 km van je werk? En rijd je in de ochtend langs het kinderdagverblijf waardoor de route in totaal 25 km is? Dan bereken je 20 km voor de zakelijke rit en 5 km privékilometers. Met de rittenregistratie van TrackJack kunt u per rit aangeven hoeveel hiervan privé is en hoeveel kilometer zakelijk.
6. Rijd je op uitzonderlijke tijden of dagen werkgerelateerde ritten? Houd dit voor jezelf goed bij, zodat je het achteraf kan verklaren.
U kunt dit bij TrackJack gemakkelijk aangeven door een opmerking te plaatsen bij een rit op het online account.
7. Maak tussentijds een back-up van je administratie, controleer bij een ingebouwd ritregistratiesysteem regelmatig of alle data is verzonden.
Met de rittenregistratie van TrackJack wordt alle data minimaal 1 jaar opgeslagen en kunt u kiezen om dit voor 7 jaar te doen. Wij adviseren de rittenregistratie maandelijks te exporteren en op te slaan op uw computer.
8. Ga je halverwege het jaar een andere auto rijden en dan wel bijtelling betalen? (bijv. 14%). Houd dan de rest van het jaar wel je rittenregistratie bij, anders krijg je alsnog een naheffing (de “Verklaring geen privégebruik” werkt per kalenderjaar).
Top 8 tips als je nu je rittenregistratie moet afronden voor 2013
1. Zorg dat je niet automatisch ritten doorrekent. Niet elke rit naar je werk heeft dezelfde afstand. Houd hiermee rekening bij de registratie.
Met een rittenregistatiesysteem worden alle ritten automatisch bijgehouden.
2. Bij een controle controleert de Belastingdienst of boetes overeenkomen met jouw ritregistratie. Datum en tijd van de boete moeten dus aansluiten op jouw ritregistratie.
3. Als je een tankpas hebt, geef dan altijd de kilometerstand door. Dit helpt je bij je ritregistratie. Heb je geen tankpas, noteer dan zelf de kilometerstand bij elke tankbeurt.
4. Op de nota van de garage of bandenspecialist wordt je kilometerstand genoteerd. Zorg ervoor dat dit onderhoud onderdeel uit maakt van de ritregistratie.
5. Bewaar jouw ritregistraties van voorgaande jaren.
De rittenregistratie van voorgaande jaren wordt bij TrackJack standaard 1 jaar opgeslagen en kan worden aangevuld naar 7 jaar.
6. Zorg dat je bij ritten naar plaatsen als golfbanen en tennistoernooien het zakelijk karakter ervan kan bewijzen.
7. Zorg dat je jouw zakelijke ritten in het weekend allemaal bewijsbaar hebt; hier wordt het eerst op gelet.
8. Mis je een bepaalde rit in jouw registratie? Probeer met behulp van je agenda, orderbriefjes, nota’s enz. de rit te reconstrueren.
Deze tips zijn gebaseerd op een eerder verschenen artikel van Vereniging Auto Van De Zaak.