De Kamer van Koophandel heeft eigenlijk geen goede categorie voor Games-XL. En ondanks dat Thijs Eerens nu als spellenmaker staat geregistreerd, zou uitvinder er misschien nog wel het beste bij passen. Uitvinder van hele leuke, creatieve en uitdagende spellen wel te verstaan.
Ben je in de afgelopen 14 jaar op Lowlands geweest, dan heb je het ongetwijfeld wel eens gezien of gedaan. Flipperen met een oude 2CV (de ‘eend’), levend Pacman spelen tot zelfs life size Duckhunt (maak je geen zorgen, het is zonder echte eenden). Het is allemaal uit het brein van Thijs ontsproten en inmiddels al door tienduizenden spelers beproefd.
Van studie tot Space invaders
Al vanaf de MAVO was Thijs verkocht aan techniek. Elektrotechniek om precies te zijn. En toen hij na de MTS stage ging lopen bij de studie Industriele automatiseringstechnieken kreeg hij alle tools tot zijn beschikking om robots en meer te ontwikkelen. Maar de ambitie ging verder. Thijs wilde niet de rest van zijn leven spenderen om productieprocessen te optimaliseren. Hij wilde juist toffe dingen doen met techniek. En zo geschiedde.
Het lot bracht Thijs bij Mediatech in Leiden, dé plek voor kunstenaars en technici. “Ik zie mezelf als een creatieve techneut. Het ging hier niet om ingewikkelde berekeningen en modellen, maar als het werkt, dan werkt het,” aldus Thijs. Hier in Leiden kwam het eerste creatieve spel tot leven: Park to Play. Dit spel maakte het mogelijk om met de deuren van de oude Citroën 2CV een flipperkast te besturen. En via de barvrouw bij de squashvereniging kwam dit unieke spel op een festival terecht. Toen begon het avontuur van Thijs past echt.
Park to Play
Voor het eerste concept, Park to Play, moest er een goedkope auto worden gevonden die over 4 deuren beschikte. De ‘eend’ (red: Citroën 2CV) kwam als winnaar uit de bus. Inmiddels is het derde exemplaar aangeschaft, al zijn er nog maar twee werkende modellen. Een uit ’76 en een uit ’86. De jongste van de twee rijdt zelfs nog naar de evenementen toe, waar de ander achterop een trailer wordt verplaatst. En er is meer mogelijk dan enkel flipperen. Denk daarbij aan Tetris spelen met de richtingaanwijzers.
En waar hij eerst zelf alles deed: van verven tot programmeren en van bedenken tot bouwen, is er tegenwoordig meer hulp beschikbaar. Denk daarbij aan programmeren van de spellen of het constructiebedrijf dat op basis van een eerste concept de bouwtekening en metaalconstructies voor haar rekening neemt.
Struinen in de gereedschapswinkel
“Wat ik bedenk is niet standaard te koop, dus moet ik het zelf maken met bestaande onderdelen. En daarom wil ik graag door een magazijn kunnen struinen, omdat ik daar dingen vind waarvan ik van te voren niet wist dat ik ze zocht,” gaat Thijs verder. Die behoefte komt waarschijnlijk bij zijn eerste werkplek vandaan. “Ik werkte bij een restaurant/café, waar ik ook meteen klusjesman was. Er zat een zolder boven waar ik een werkplek van mocht maken. Daar vond ik bijvoorbeeld oude feestverlichting die ik kon gebruiken of een oude Slush puppy machine waar ik de motor van kon hergebruiken.”
“Toen ik verhuisde van Utrecht naar Limburg was dat wel even wennen. Voor mij én voor de gereedschap speciaalzaken in de buurt. Inmiddels mag ik bij veel bedrijven gewoon langs de balie lopen om te snuffelen en te zoeken wat ik nodig heb. Maar niet overal. Daar kom ik dan maar niet meer,” vertelt Thijs.
Kilometers declareren
“Voor mijn werk maakte ik flink wat kilometers met mijn eigen busje. De kilometers declareerde ik dan aan mijn bedrijf. Het bijhouden ging met een kladblokje.” Na lange tijd zo de kilometers te hebben gedeclareerd, kwam er een omslagpunt. “Ik gaf de Belastingdienst heel veel cadeau. En ik deed mezelf veel tekort.”
Sinds TrackJack in het busje zit, is de kilometerregistratie heel makkelijk en hoeft Thijs niets meer te doen. Alle ritten van de bus worden netjes bijgehouden en die kunnen met één druk op de knop worden geëxporteerd naar Excel, PDF of Belastingdienstbestand.
“Naast het busje beschik ik nu ook over een bakwagen. Deze maakt enkel zakelijke kilometers en dat wordt netjes geregistreerd. Aan het einde van het jaar maak ik een fiscaal rapport en daarmee is het klaar,” sluit Thijs af.
Inmiddels zijn er veertien verschillende spellen beschikbaar. Kendie Krush, Space Invaders en Physical Pong zijn drie bekende voorbeelden. Alle spellen zijn leuk, intuïtief én er moet bij worden bewogen. Maar de uitvinder heeft nog meer plannen. Hij is alweer bezig met plannen voor een nieuwe game op Lowlands 2023. Ook kunnen parken en evenementenbureau’s de spellen inmiddels aanschaffen. Dus ook als je niet naar Lowlands gaat, wordt de kans steeds groter dat je ineens middenin een Games-XL terecht komt.