
Tolheffing als alternatief rekeningrijden
Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat overweegt een nieuw financieringsmodel voor de aanleg en het onderhoud van snelwegen: tolheffing gefinancierd door private investeerders. In een interview met het radioprogramma ‘De Nationale Autoshow’ van BNR, liet hij weten dat dit een mogelijke oplossing is om meer geld beschikbaar te maken voor infrastructuurprojecten. Investeerders zouden hun kosten kunnen terugverdienen door tol te heffen op de wegen die zij mee helpen financieren.
Tolheffing als alternatief voor rekeningrijden
Tolheffing wordt door Madlener gezien als een potentieel alternatief voor rekeningrijden, een omstreden plan dat door het kabinet-Rutte IV werd voorgesteld maar inmiddels is afgevoerd door het kabinet-Schoof. Volgens Madlener is rekeningrijden een theoretisch ideaal systeem waarbij gebruikers betalen naar gebruik. Echter, de praktische uitvoering is volgens hem ingewikkeld en duur, bijvoorbeeld vanwege het idee dat iedere auto voorzien moet worden van een ritregistratiesysteem dat het gebruik registreert en de rittenregistratie bijhoudt.
Ervaring met tolsystemen: de Blankenburgtunnel
Hoewel Nederland momenteel geen tolwegen kent, zijn er wel enkele bruggen en tunnels waar tolheffing wordt toegepast. De Blankenburgtunnel, die Madlener op 7 december opent, is daar een voorbeeld van. Hij benadrukt dat deze tunnel zonder tol nooit gerealiseerd had kunnen worden. De minister ziet in deze constructie een mogelijkheid om meer infrastructuurprojecten van de grond te krijgen, zonder dat de overheid volledig verantwoordelijk is voor de financiering. Bovendien hebben gebruikers volgens hem altijd de keuze om de tolwegen te mijden door om te rijden.
Interesse in private financiering
Madlener benadrukt dat er op dit moment geen concrete plannen zijn voor het invoeren van tolheffing op snelwegen, maar hij sluit het idee niet uit voor de toekomst. Als er onvoldoende publieke middelen beschikbaar zijn en private investeerders bereid zijn te investeren, kan tolheffing een optie worden. “We hebben op dit moment zeventien mooie projecten die klaar liggen, maar er is geen geld voor. Als investeerders bereid zijn om dit via tolheffing te financieren, waarom niet?”
Hij wijst erop dat dit niet per se om volledig nieuwe snelwegen hoeft te gaan. Een enkel rijbaanproject naast een bestaande snelweg kan ook een optie zijn. Volgens de minister zijn er trajecten waar dit mogelijk aantrekkelijk zou kunnen zijn.
Oproep aan investeerders
Madlener roept investeerders op om zich te melden als ze geïnteresseerd zijn in het financieren van infrastructuurprojecten via tolheffing. Hij geeft aan open te staan voor deze vorm van samenwerking, zeker als het Rijk zelf onvoldoende middelen heeft om de noodzakelijke projecten te bekostigen. “Als het een businesscase is waarbij we meer wegen kunnen aanleggen, sluit ik dat niet uit,” aldus de minister.
Met dit idee lijkt Madlener een pragmatische benadering te kiezen voor het financieringsprobleem van de Nederlandse infrastructuur. Hoewel het nog in een verkennende fase verkeert, kan tolheffing via private investeerders mogelijk een belangrijke rol spelen in de toekomst van het Nederlandse wegennet.
Bron: BNR