
Achter oor krabben in auto levert boete op
Voor het gebruik van een telefoon achter het stuur staat een aanzienlijke verkeersboete, en dat is terecht. Echter, het komt voor dat je onterecht beboet kunt worden doordat de ‘slimme’ camera’s niet altijd het onderscheid kunnen maken tussen iemand die belt en iemand die simpelweg zijn oor krabt.
Opvragen flitsfoto
Tim deelt zijn ervaring met RTL Nieuws en vertelt over de boete die hij kreeg nadat hij aan zijn oor krabde. Hij was zich van geen kwaad bewust toen hij plotseling een boete op de deurmat vond. Na het opvragen van de flitsfoto bleek dat hij niet aan het bellen was, maar slechts aan zijn gezicht krabde. De ‘slimme’ camera detecteerde dit als een telefoon bij het oor, en tijdens de menselijke controle is de foto goedgekeurd.
Algoritme
Tim heeft bezwaar gemaakt tegen de boete, maar heeft nog geen definitief antwoord gekregen, wat tot een half jaar kan duren. Desondanks vertrouwt hij erop dat het in zijn voordeel zal uitpakken. Als iemand die zelf met algoritmes werkt, vermoedt hij dat het politie-algoritme mogelijk niet genoeg foto’s heeft van mensen zonder telefoon aan hun oor.
Rittenregistratie met TrackJack
Houd je overigens nog geen sluitende rittenregistratie bij, dan is het tijd om ook even achter de oren de krabben. Letterlijk. Want het bijhouden van een sluitende rittenregistratie is belangrijk. Niet alleen om bijtelling te voorkomen, maar bijv. ook om een kilometervergoeding te ontvangen.