Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

De voor- en nadelen van winterbanden?

Geschreven door Ralph

Zoals een bekend personage ooit zei: “Brace yourselves, winter is coming.” De winter komt er weer aan, en dat betekent dat er  steeds meer autogebruikers overgaan op winterbanden. Deze banden hebben meer grip, waardoor ze minder snel wegglijden op gladde wegen. Verder is het zo dat in sommige landen het hebben van winterbanden zelfs verplicht is. Maar wat zijn nou eigenlijk de verdere voor- en nadelen van winterbanden?

Winterbanden zijn in eerste instantie gemaakt om auto’s meer grip te bieden in de winter. Omdat de wegen in deze tijd van het jaar vaak glad zijn door de vele regen of sneeuw, hebben de auto’s banden nodig met meer grip. Doordat de winterbanden zijn gemaakt van een zachter rubber en ook een duidelijker profiel hebben, kunnen de winterbanden precies bieden wat de auto in de winter nodig heeft. Al bij temperaturen van onder de 7 graden celsius kan je de voordelen zien van de winterbanden ten opzichte van de zomerband.

De voordelen van winterbanden

Doordat de winterbanden van zachtere rubber zijn gemaakt en ook een duidelijker profiel hebben, hebben ze twee duidelijke voordelen ten opzichte van de zomerband.

  1. De auto heeft veel meer grip met winterbanden. Je gaat veel veiliger de weg op als er winterbanden onder je auto zitten. Zo is de kans op wegglijden op extreem gladde wegen of in bochten veel minder groot. Mocht je op wintersport gaan, biedt dit ook extra zekerheid.
  2. De remweg is met winterbanden veel minder lang dan met zomerbanden. Omdat de winterbanden dus meer grip hebben, kunnen ze makkelijker remmen op natte of gladde wegen. Mocht je onverwachts hard moeten remmen, sta je met winterbanden veel sneller stil dan met zomerbanden.

De nadelen van winterbanden

Als de winterbanden meer grip bieden op de wegen, hoezo rijden we dan niet gedurende het jaar altijd op winterbanden? Ook dat heeft twee belangrijke redenen.

  1. Omdat de winterbanden van zachter rubber zijn gemaakt, slijten deze veel sneller in de zomer dan zomerbanden. In de zomer is het wegdek vaak erg warm door de hitte en dat zorgt ervoor dat het zachtere rubber van de winterband sneller smelt op het wegdek. De banden zijn hierdoor sneller toe aan vervanging.
  2. Het punt hierboven zorgt er ook voor dat winterbanden in de zomer minder grip bieden. Het duidelijke profiel vervaagt door de slijtende band waardoor er minder grip is op de weg. Dit zorgt ook weer voor een langere remweg. 

Hoe lang kunnen winterbanden mee?

Hoelang winterbanden mee kunnen gaan is natuurlijk erg wisselvallig. Dit hangt er van af hoeveel je met de winterband rijdt en hoe snel ze beginnen te slijten. Een algemene stelregel is dat winterbanden niet langer dan 6 jaar mee kunnen. Om erachter te komen of je winterbanden nog goed zijn voor gebruik, kan je dit altijd laten checken bij een APK keuring.

Voor de mensen die niet willen wisselen tussen zomer- en winterbanden is er een andere optie. Dit zijn de vierseizoenenbanden. Deze banden kunnen het hele jaar worden gebruikt. Deze band is heel het jaar goed te gebruiken, maar is niet goed bestemd tegen extreme hitte of kou.

Met Fleet management extra zeker de weg op

Wilt u helemaal geen zorgen meer als u de weg op gaat? Net zoals winterbanden de individuele rit optimaliseren, kun je een wagenpark in topconditie houden met het juiste fleet management. Met Fleet management van TrackJack hoeft u zich geen zorgen meer te maken over een juiste inrichting van een fiscale ritregistratie.  U heeft verder altijd inzicht in uw rijgedrag, brandstofverbruik en urenregistratie. Verder hoeft u zich geen zorgen meer te maken over waar uw voertuig zich bevindt, omdat u altijd en overal in Europa de laatste locaties kan volgen.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close