Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Bijtelling Kilometerheffing

De terugkeer van kilometerheffing

Geschreven door Jim

Nederland heeft een complex systeem als het gaat over autobelastingen, subsidies, regeltjes en uitzonderingen.  Bijtelling, bpm, CO2-schalen, mrb; je kunt er een boek over schrijven. Maar het lijkt erop dat in de aanstaande ‘autobrief’  misschien toch weer een oud gediende opduikt: kilometerheffing.

De Belastingdienst is  druk. Onder andere met de toeslagenaffaire, waardoor de focus op autobelasting minder lijkt te zijn. Toch heeft het voormalig kabinet in de zomer van 2020 aangegeven dat er overleg zou worden gepleegd over bpm,  die door een andere manier van rekenen zorgde voor een hogere CO2 uitstoot.

Even tussendoor..

  • Bpm
    Bpm betekent ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Deze belasting betaal je eenmalig als je in Nederland een personenauto, bestelauto of motor koopt of importeert.
  • Mrb
    De officiële benaming voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting (mrb). U betaalt deze belasting wanneer u een motorrijtuig op uw naam heeft staan.
  • Bijtelling
    Bijtelling is het geld dat je betaalt aan het rijk als je de auto waar je in rijdt niet zelf bezit: de auto van de zaak.
  • CO2 uitstoot
    Bij verbranding van benzine, diesel of lpg  in de motor van je auto komt altijd CO2 vrij. In elke autobrandstof is een bepaalde hoeveelheid koolstof aanwezig, welke zich bij verbranding hecht aan zuurstof uit de lucht.


Ondanks dat er was toegezegd dat de nieuwe manier van CO2 berekenen niet tot hogere belasting zou leiden, bleek niets minder waar. Onder druk van de Kamer en verschillende onderzoeken van de autobranche moest men toch overstag. Het leverde helaas niet veel op.  Tussen de regels door gaf het Ministerie van Financiën toe dat het   allemaal mogelijk niet helemaal goed zat, maar dat het te veel werk zou zijn om de regels nu nog aan te passen.

Een bijkomend probleem

De hoogte van de bpm is gebaseerd op CO2-uitstoot van auto’s. Ondanks de technische ontwikkelingen  die ervoor zorgen dat auto’s zuiniger worden, worden de tarieven steeds hoger.  De huidige daling van CO2-gemiddelden komt door de combinatie van de traditionele brandstofauto’s met EV’s en PHEV’s. En niet doordat brandstofmotoren nog veel zuiniger worden. Toch zien we dat de CO2-schalen weer omlaag zijn gegaan; 4,2%, waardoor de bpm in totaal wederom is gestegen. En dat was precies niet wat er was toegezegd.

Kilometerheffing

De autobranche lijkt zijn focus te verschuiven naar het beïnvloeden van de ‘autobrief’ van het aankomende jaar. Deze  wet is verantwoordelijk voor de toekomst van de autobelastingen. De voormalig staatssecretaris heeft al laten doorschemeren dat hij de huidige werking (met kortingen, subsidies, CO2-schalen, bijtellingsklassen en andere uitzonderingen) een ‘soepzootje’ vindt.
Kortom, er zit mogelijk een grote verandering van de autobelastingen aan te komen. De eerste opzet hiervan komt  dit voorjaar nog en heeft waarschijnlijk veel meer effect dan een paar procent meer of minder bpm bepalen. 

Het is aannemelijk dat de accijnsinkomsten op brandstof flink gaan dalen de komende jaren, door de groei van het aantal elektrische auto’s in Nederland.  En al zou er ook mrb en bpm op elektrische auto’s worden geheven, dan blijft het gat te groot. En daar komt dus alsnog de kilometerheffing om de hoek kijken.

De autobranche is voorstander. Door bpm te schrappen, en dus te vervangen voor kilometerheffing, worden de verschillen met onze buurlanden kleiner, en wordt importeren, aanschaffen en taxeren van voertuigen dus veel gemakkelijker.  En goedkoper!

Bijtelling

Er zijn  3 verschillende bijtellingscategorieën. Voor waterstofauto’s en zonnecelauto’s geldt dit jaar 12% bijtelling  over het gehele aanschafbedrag. Voor elektrische auto’s geldt ook 12 procent, maar tot een maximum van € 40.000. Voor alles daarboven moet je 22 procent rekenen, wat de standaard is voor alle andere auto’s. In 2022 stijgt dit naar 16 procent en dat blijft zo t/m 2024. Het is nog wel het geval dat je bijtellingspercentage geldig is voor 5 jaar na aanschaf van je auto.

Echter, als  de verkoop van elektrische auto’s veel harder loopt dan gedacht, is in de ogen van het kabinet minder stimulering nodig en dan kan de bijtelling wel eerder worden verhoogd.


Bron: Autoweek

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close