Bestel nu » of Offerte aanvragen » 010 8200 190

Kies uw taal

gpstracker auto Rekeningrijden

Toekomst autobelastingen: kabinet zet koers uit

Geschreven door Jim

De toekomst van de autobelastingen in Nederland staat opnieuw ter discussie. Hoewel het kabinet Schoof I demissionair is, worden er in een nieuwe contourenbrief stevige contouren geschetst voor een mogelijke hervorming. Ingrijpende wijzigingen moeten het huidige systeem beter laten aansluiten bij de groei van elektrisch rijden en veranderend autogebruik. Het doel: een eerlijker én toekomstbestendig belastingsysteem.

Aflopende inkomsten dwingen tot actie

Momenteel haalt de overheid jaarlijks circa 17,5 miljard euro op via motorrijtuigenbelasting (mrb), bpm, bijtelling en brandstofaccijnzen. Maar naarmate meer automobilisten overstappen op emissievrije voertuigen, nemen de opbrengsten uit met name bpm en accijnzen sterk af. Naar verwachting zal de accijnsopbrengst in 2040 zo’n 280 miljoen euro lager uitvallen.

Hoewel dit helpt bij het behalen van klimaatdoelen, ontstaat er een financieel gat. Volgens het kabinet vraagt dit om een fundamentele hervorming van de autobelastingen. De toekomst autobelastingen moet dan ook gericht zijn op stabiliteit én duurzaamheid.

Afschaffen bpm: belasting eerlijker verdelen

Een opvallend voorstel is het schrappen van de bpm. In plaats van een forse belasting bij aankoop, zou in de toekomst elke tenaamstelling belast worden. Dit betekent dat elke eigenaar bij het overschrijven van een voertuig bijdraagt, waardoor de kosten eerlijker over de levensduur van het voertuig worden verdeeld.

Dit nieuwe systeem moet zorgvuldig worden uitgewerkt, met oog voor verschillen tussen elektrische voertuigen en fossiele alternatieven. De hervorming autobelastingen is dan ook geen simpele ingreep, maar noodzakelijk voor een toekomstbestendige aanpak.

Nieuwe mrb gebaseerd op afmetingen

De motorrijtuigenbelasting, nu gebaseerd op het gewicht van voertuigen, blijkt nadelig voor elektrische auto’s vanwege hun zwaardere accu’s. Om dit te corrigeren, stelt het kabinet voor om mrb voortaan te baseren op voertuigafmetingen zoals wielbasis en spoorbreedte. Ook leeftijd en brandstoftype kunnen worden meegenomen in het tarief.

Deze benadering moet ervoor zorgen dat grote, vervuilende auto’s minder aantrekkelijk worden, terwijl elektrisch rijden juist wordt gestimuleerd.

Rekeningrijden weer terug op tafel

Hoewel het kabinet zich eerder verzette tegen rekeningrijden, wordt deze vorm van kilometerheffing nu toch als serieuze optie genoemd. Het idee: betalen per gereden kilometer.  De voorkeur gaat uit naar een uniform tarief dat eenvoudig, goedkoop en snel in te voeren is. Wel wordt benadrukt dat de privacy van automobilisten beschermd moet blijven bij het registreren van kilometerstanden. Voor ondernemers kan dit gekoppeld worden aan een sluitende rittenregistratie.

Volgens het kabinet biedt het rekeningrijden de grootste kans op een lagere uitstoot én een rechtvaardigere belastingverdeling. En wist je  dat TrackJack direct de CO2-uitstoot meet en voldoet aan de rapportageverplichtingen van de wpm? Liever een helder inzicht in de CO2-uitstoot  en  ESG-doelen van jouw organisatie, bekijk dan de CO2- en ESG-oplossingen van Massure.

En nu?

Door de demissionaire status van het kabinet blijven deze voorstellen voorlopig in de wachtrij staan. Toch vormen ze een belangrijk vertrekpunt voor de toekomst autobelastingen. Een nieuw kabinet en de Tweede Kamer zullen moeten bepalen welke ideeën werkelijkheid worden.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close