Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

autotracker green driving fit for 55

Wilt u weten wat de ‘Fit-for-55’ precies inhoudt?

Geschreven door Michelle

De elektrische auto is een van de populairste onderwerpen op onze website. Maar het gaat om veel meer dan enkel lagere bijtelling. De EV speelt een centrale rol in de klimaatcrisis. Elektrisch vervoer is om die reden  voor overheden een perfect middel om de klimaatdoelen te kunnen gaan halen.

Europa heeft het streven om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Laten we kijken naar de huidige stand van zaken van het ‘Fit for 55’-pakket (gevormd in  Europese Green Deal)  én de gevolgen van deze plannen voor u als (toekomstig) elektrisch rijder. 

24% van CO2-uitstoot uit brandstof en 55% emissiereductie

Laten we beginnen met zwaar nieuws. Transport is verantwoordelijk voor 24 procent van de directe CO2-uitstoot uit brandstof. En sinds 2000 steeg dit elk jaar zo’n 2 procent (bron: IEA). Overheden  zijn daarom begonnen met het invoeren van plannen om de komende jaren deze uitstoot terug te brengen. Bijvoorbeeld met het opleggen van CO2-emissienormen of het stimuleren van de verkoop van elektrische voertuigen.

Uit recent onderzoek bleek dat de EU  in 2050 slechts een afname van 60 procent zou gaan halen.  Daarom werd er gekozen voor tussentijdse doelstellingen  in de vorm van het  ‘Klimaatdoelstellingsplan 2030’. Hierin staat dat we tegen 2030 55 procent emissiereductie moeten behalen, zodat het einddoel in 2050 toch haalbaar blijft. Hiervoor heeft de Europese Commissie in juli 2021 het ‘Fit for 55’-pakket geïntroduceerd.

Wat is dan dat  ‘Fit for 55’-pakket?

Het ‘Fit for 55’-pakket bevat ambitieuze plannen die tegen 2030 in alle sectoren moeten worden uitgevoerd. Dat is dus breder dan vervoer, maar voor nu kijken we enkel even naar de impact voor de EV.

 Wegtransport heeft verreweg het grootste aandeel in de totale uitstoot binnen de transportsector. In 2019 stootte het 72% van alle binnenlandse en internationale broeikasgassen binnen transport uit.  In het ‘Fit for 55’-pakket is elektrische mobiliteit een belangrijke pijler  om zo:

  • de uitrol van laadinfrastructuur te versnellen;
  • elektrisch rijden gemakkelijker en toegankelijker te maken voor de consument;
  • een duidelijke en bindende uitfasering van fossiele brandstoffen vast te stellen.

Om deze doelen te bereiken, zijn er drie specifieke wetgevingen opgesteld.

1. Laadinfrastructuur

Met nieuwe richtlijnen wil de Europese Unie de ontwikkeling van de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen beter coördineren en op lange termijn meer zekerheid bieden voor investeringen in deze technologieën. Belangrijke pijlers hebben te maken met de uitrol van openbaar toegankelijke laadpunten voor voertuigen op alternatieve brandstoffen.

2. Hernieuwbare elektriciteit

De Europese Commissie stelde een minimale doelstelling voor om tegen 2030 een minimum van 40 procent aan hernieuwbare energiebronnen te behalen. Dit voorstel omvat ook een nieuw kredietsysteem om het gebruik van hernieuwbare elektriciteit in transport te stimuleren én specifieke vereisten rondom slim laden en de Vehicle-to-Grid-technologie voor thuislaadpalen te introduceren.

3. CO2-emissienormen voor nieuwe personen- en bestelauto’s

 De Europese Commissie wil in 2035 voertuigen met verbrandingsmotoren volledig uitgefaseerd hebben.  Ook is er een   tussentijdse doelstelling om tegen 2030  een reductie van 55 procent voor personenauto’s en 50 procent voor bestelauto’s te behalen.

Let wel: dit zijn voorstellen, dus nog geen wetten. 

 

Maar wat zijn de gevolgen van het ‘Fit for 55’-pakket voor u als (aanstaand) EV-rijder?

Meer reden om elektrisch te rijden

De geleidelijke afschaffing van auto’s met verbrandingsmotoren biedt bedrijven en consumenten duidelijkheid over wat er komen gaat. In Europa lopen we behoorlijk voor, omdat de auto-industrie richting elektrificatie wordt gestuurd en steeds meer mensen in de EV krijgt.

Verder in elektrische vrachtwagens

In het Fit for 55-pakket worden ook doelstellingen vastgesteld voor zwaar, elektrisch transport. Zwaar transport moet vanaf 2025 langs alle Europese snelwegen op z’n minst iedere 60 km de mogelijkheid hebben om te kunnen laden. Ook staan er doelen in over laden bij grote steden, knooppunten en tussenstops. 

Uitgebreidere en betere laadinfrastructuur

Ook komen er  bindende minimumdoelstellingen vastgesteld voor het aanleggen van de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Volgens het huidige voorstel moeten de lidstaten  per volledig elektrische auto ten minste 1 kW openbaar toegankelijk snellaadvermogen ter beschikking stellen.  Dit betekent dat elke EU-lidstaat openbare laadinfrastructuur uit moet gaan rollen die voldoet aan de eisen van de EV-rijder.

En niet onbelangrijk: reizen door Europa

Het ‘Fit-for-55’-pakket heeft ook een sterke focus op Europees verkeer. Vanaf 2025 moeten EV-rijders om de 60 km een laadpaal kunnen vinden, zelfs als ze over de grenzen gaan.  Handig dus voor internationaal transport, maar ook noodzakelijk voor de vakanties!

De auto tracker geeft inzicht in Co2 uitstoot

Maar als we dan toch bezig zijn met duurzaamheid en CO2-uitstoot, is het wel goed om Green Driving nog te noemen. Aan de hand van  de auto tracker van TrackJack kunt u namelijk precies inzichtelijk maken  hoeveel CO2  uw auto of uw wagenpark uitstoot. En doordat uw bestuurders het tegen elkaar opnemen,  worden de resultaten nog beter!


Bron: EVBox.com

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close