
Wanneer is een elektrische auto schoner dan benzineauto?
Elektrische auto’s worden vaak geprezen als milieuvriendelijker alternatief voor voertuigen met een verbrandingsmotor. Toch is het belangrijk verder te kijken dan de directe uitstoot tijdens het rijden. Vooral de productie van de batterij speelt een grote rol bij de ecologische voetafdruk van elektrische voertuigen. Want wanneer is een elektrische auto schoner dan een benzineauto?
De CO₂-uitstoot bij productie: het verborgen nadeel
De productie van een elektrische auto, en dan met name van de accu, vereist veel energie. Daardoor ligt de CO₂-uitstoot bij fabricage vaak hoger dan bij benzineauto’s. Volgens wetenschappers van het Instituut voor Energie- en Milieuonderzoek (IFEU) duurt het gemiddeld 20.000 tot 40.000 kilometer voordat een elektrische auto schoner is dan een benzineauto. Onderzoeker Hinrich Helms stelt dat deze balans meestal binnen één tot twee jaar bereikt wordt.
Voor bedrijven of leaserijders kan een slimme rittenregistratie bovendien helpen om nauwkeurig inzicht te krijgen in het omslagpunt qua milieuwinst. Zo zie je precies hoeveel kilometers er al gereden zijn en wanneer het klimaatvoordeel van elektrisch rijden echt begint.
Accu’s worden groter én duurzamer
Groei in capaciteit
Sinds 2020 is de accucapaciteit van elektrische voertuigen flink gestegen: van gemiddeld 50 kWh naar zo’n 68 kWh. Hoewel grotere batterijen meer uitstoot bij productie met zich meebrengen, zijn er ook belangrijke verbeteringen.
Efficiënter en schoner geproduceerd
Batterijen worden tegenwoordig steeds vaker geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie. Ook neemt de energiedichtheid toe, wat betekent dat er minder grondstoffen nodig zijn en de actieradius stijgt. Dit alles draagt bij aan het moment waarop een elektrische auto schoner dan benzineauto’s wordt.
Verschillende visies op het kantelpunt
Niet alle onderzoeken zijn het met elkaar eens. Zo concludeerde de Vereniging van Duitse Ingenieurs in 2023 dat elektrische auto’s pas na 90.000 kilometer milieuvriendelijker worden. Die conclusie kreeg echter kritiek vanwege de hoge aannames voor uitstoot tijdens batterijproductie.
Aan de andere kant staat de Duitse automobielclub ADAC, die benadrukt dat elektrische auto’s over hun hele levenscyclus – van productie tot recycling – beter scoren dan benzineauto’s. De milieuvriendelijkheid van elektrische auto’s wordt dus steeds overtuigender.
Milieuwinst komt sneller dan ooit
Hoewel elektrische auto’s niet meteen een lagere ecologische voetafdruk hebben, begint de klimaatwinst vaak al na enkele tienduizenden kilometers. Dit is een flinke vooruitgang ten opzichte van zes jaar geleden, toen er nog werd gesproken over 500.000 kilometer voor voordeel zichtbaar werd.
De technologie ontwikkelt zich snel. Het is dus niet langer de vraag óf, maar wannéér een elektrische auto schoner is dan een benzineauto – en dat moment komt steeds dichterbij. Met een goede rittenregistratie houd je daarbij eenvoudig het overzicht.