
ANPR vergroot pakkans criminelen
ANPR, ofwel Automatic Number Plate Recognition, registreert de kentekens van wagens op de Nederlandse snelwegen. Aan de hand van deze kentekens kunnen voertuigen worden opgespoord of bestuurders worden gevolgd wiens kenteken is ingevorderd. En dat werpt zijn vruchten af.
De politie laat weten dat het systeem bijvoorbeeld perfect wordt ingezet bij drugsrunners. Auto’s die bijvoorbeeld met een Duits kenteken geregeld dezelfde route rijden, kunnen in de gaten worden gehouden. Wanneer de auto staande wordt gehouden, kan worden gecontroleerd of er daadwerkelijk drugs bij betrokken is.
90 procent pakkans
De politie is lovend over de ANPR-technologie. Zo noemen ze een pakkans van wel 90% dankzij deze techniek. Goed om te weten is dat niet alleen drugs, maar ook wapens of vervoerders van contant geld bij de kraag worden gevat.
Dat het systeem werkt, werd al in 2021 getoond na de moord op Peter R. de Vries. De kentekenherkenning zorgde er toen voor dat de wagen eenvoudig kon worden gevolgd en de verdachten werden opgepakt. De bewaartermijn van de data is 28 dagen, waardoor er genoeg tijd is om data te analyseren en voertuigen te volgen. Het Openbaar Ministerie zegt als reactie dat gescande kentekens meteen worden verwijderd als ze niet op de zoeklijst staan, tenzij de informatie voor opsporingsonderzoek langer nodig is.
Bewaartermijn ritregistratie
De ANPR registreert dan misschien wel welk kenteken er op welke weg rijdt, maar de ritregistratie wordt er niet mee bijgehouden. Wilt u uw ritregistratie bijhouden volgens de eisen van de Belastingdienst? Dan is het handig om dit via de GPS tracker van TrackJack te doen. Het systeem registreert automatisch iedere start, stop, adressen, kilometers en karakter. Uiteraard voorzien van het Keurmerk Ritregistratiessystemen.
Bron: Autoblog.nl