
Mijn EV opladen met zonnepanelen. Kan dat?
Heb je een elektrische auto? En wil je zo min mogelijk betalen om te laden? Hoe mooi is het als je je eigen zonnepanelen kunt gebruiken en dus enkel de zon gebruikt en zo de rekening laag blijft? We vertellen het aan je.
De kosten van benzine en diesel vliegen de pan uit. En ondanks dat de overheid aan de slag gaat met subsidie, zijn de kosten absurd hoog. Terwijl ook dat de kosten voor stroom ook stijgen, is het nog steeds veel interessanter om elektrisch te rijden dan op fossiele brandstof. Nog wat leuks: je helpt de wereld er ook nog eens mee.
De elektriciteit voor je EV komt normaal gesproken gewoon van het net. Daarvoor betaal je een prijs per kWh, waar je tussen de 0,20 en 0,26 euro voor betaalt. Rijd je een auto van de zaak? Dan kun je die kosten natuurlijk vaak wel declareren. Je weet alleen niet waar de stroom vandaan komt en of hij groen is. En waarom zou je niet gewoon stroom van je eigen dak kunnen gebruiken?
Wat heeft u nodig?
Het is eigenlijk simpel. Je hebt zonnepanelen nodig die aangesloten zijn op het huis (of bedrijf). Wanneer de auto overdag kan opladen, wanneer de zon schijnt, dan gebruik je eigenlijk al de zonne-energie die op dat moment wordt geleverd. Maar dat geldt natuurlijk alleen maar overdag. In de nacht leveren zonnepanelen geen elektriciteit en betaal je gewoon voor de stroom. Let dus goed op wanneer je je auto aan de laadpaal zet!
Heb je geen huis waar je zonnepanelen op kunt laten installeren? Bijvoorbeeld wanneer je in een appartement woont, dan is het de moeite waard om bij de Vereniging van Eigenaren (VVE) na te gaan of er zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Dat is namelijk allang geen vreemde vraag meer. En je hebt waarschijnlijk toch al contact met de VVE omdat je een laadpaal wilt gaan installeren.
Huurt u? Of wilt u onderweg laden?
Heb je geen eigen huis of appartement, maar een huurhuis? Dan bieden veel gemeenten de mogelijkheid om lid te worden van een energiecoöperatie. Zo’n coöperatie plaatst zonnepanelen op openbare gebouwen en kantoren. Via hen kun je dan een abonnement afsluiten voor je energie.
Omdat je niet altijd bij je huis kunt gaan staan, zijn er onderweg verschillende snelladers waar je je elektrische auto kunt opladen met zonnepanelen. Zo hebben de stations van Vandebron en Fastned daken waar zonnepanelen op zitten.
Ritregistratiesysteem om uw kilometers bij te houden
En of u nou een elektrische auto of een auto op fossiele brandstof rijdt, het ritregistratiesysteem van TrackJack houdt sluitend uw kilometers bij. En dat is wel zo handig als u aan uw werkgever wilt aantonen hoeveel kilometer u heeft gereden of de Belastingdienst op zoek is naar uw kilometerregistratie.
Bron: Autoweek