Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

co2 uitstoot kilometerregistratie

Komt er een einde aan de brandstofauto?

Geschreven door Michelle

Bijna  alle grote autofabrikanten hebben aangegeven om voor het  einde van dit decennium te gaan stoppen met de bouw van brandstofauto’s. En dat betekent dat we nog tot 2035 hebben, want dan mogen er volgens de EU geen auto’s met brandstofmotor meer worden verkocht. Wat zijn de gevolgen?

Overigens is 2035 een uiterste datum die de EU heeft opgelegd. Toch kunnen losse leden van de unie besluiten om sneller te stoppen met fossiele brandstoffen. In Nederland wordt voor het einde van nieuwerkoop van brandstofauto’s op 2030 gericht. Denemarken, Oostenrijk, Ierland en Zweden hebben dat ook als doel staan. België is iets vooruitstrevender: 2029.

Maar zijn de de brandstofauto’s na 2030 dan uit het straatbeeld verdwenen?

Nee, dat niet. Het verkoopverbod geldt namelijk voor nieuwe auto’s. Voordat alle diesels en benzineauto’s van de weg zijn, en alles elektrisch is, zijn we nog wel even verder. Op het moment van schrijven zijn er bijna 8,8 miljoen personenauto’s in ons land. En daarvan zijn er ongeveer  224.000 volledig elektrisch. En dat is nog maar 2,5 procent. Over 8 jaar zal dat waarschijnlijk flink zijn toegenomen, maar de laatste benzinemotor zal nog jaren te horen zijn.

En hoe zit het met mijn hybride auto?

Hybride is voor veel mensen een perfecte tussenstap tussen fossiel en elektrisch. De korte stukjes kunnen volledig elektrisch, maar de zomervakantie wordt op de fossiele brandstof gedaan. En de verkoop van hybride is nog steeds enorm.

Toch zullen deze stekkerhybrides en klassieke hybrides er ook aan moeten geloven. Want  het verbod geldt voor alle auto’s met brandstofmotor. En ook die auto’s  zijn nog voorzien van een brandstofmotor, en stoten dus CO2 uit. 

En hoe zit het dan met waterstofauto’s?

Waterstofauto’s zijn niet voorzien van een brandstofmotor, maar van een zogeheten brandstofcel. In zo’n brandstofcel wordt de chemische energie van waterstof en zuurstof omgezet in elektriciteit waarmee elektromotoren worden aangedreven. De enige uitstoot die je daarvan hebt, is water(damp). Deze wagens mogen dus gewoon worden geproduceerd. Sterker nog, de EU wil hier graag meer  tankstations voor zien!

Op dit moment hebben alleen Toyota en Hyundai een waterstofauto in het assortiment.  Van de andere merken heeft alleen BMW concrete plannen. Zo komt er een  X5 met brandstofcel voor testdoeleinden. Dit gaat overigens om techniek die met behulp van Toyota tot stand is gekomen.

En synthetische brandstof ?

Synthetische brandstoffen, of eFuels, worden CO2-neutraal gezien. Bij de productie van eFuels wordt namelijk CO2 aan de atmosfeer onttrokken, waardoor er bij de verbranding in een motor niet meer CO2 bijkomt. Misschien wel een goede optie, ware het niet dat het een vreselijk kostbaar proces is.

Kilometerregistratie voor alle soorten brandstof

Met alle veranderingen in het vooruitzicht wordt CO2 uitstoot steeds belangrijker. En een sluitende online  kilometerregistratie  kan hier een belangrijke rol in spelen.   Mede met Green Driving kunt u inzicht krijgen in rijgedrag én CO2 uitstoot van uw voertuig en wagenpark. Dat maakt een kilometerregistratiesysteem ineens wel heel handig!

Bron: nu.nl

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close