Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Stel uw vraag

Ik verhuur mijn camper. Hoe zit het met de privacy?

Dat lijkt een hele simpele vraag, maar het antwoord is minder simpel. We kijken naar de AVG. Dat is de Algemene Verordening Gegevensbescherming. En een verordening wil zeggen dat het materiaal recht is in de hele Europese Unie. Het geldt voor iedereen. Het is een vrij algemene wet. Dat betekent dat er ook ruimte is voor interpretatie. Het antwoord op de vraag is dat het soms is toegestaan om een verhuurder te volgen, maar je moet wel rekening houden met zijn of haar privacy. Je kunt het niet zomaar doen. 

Bij het verhuren van een camper worden persoonsgegevens verwerkt. En persoonsgegevens is een heel breed begrip. Dat is eigenlijk alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare persoon, zowel direct als indirect. Dat kunnen locatiegegevens zijn, naam, adres, GPS-gegevens. En bij elke verwerking van persoonsgegevens moet de werkgever voldoen aan de voorwaarden uit de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de nationale wetgeving.

De belangrijkste voorwaarden waar u rekening mee moet houden zijn de volgende.

  1. In de eerste plaats moet je een grondslag hebben. Dat is een goede reden om iemand te volgen. Een voorbeeld van een grondslag is het nakomen van wettelijke verplichtingen. Soms moet je nou eenmaal gewoon aan de wet voldoen. Zo is bij het afrijden GPS verplicht sinds 2019. Dat staat gewoon in de wet.

    Een ander voorbeeld is dat je een zogenaamd gerechtvaardigd belang kunt hebben voor het monitoren van huurders. En dit belang moet dan zwaarder wegen dan de rechten en belangen van je huurder, zoals het recht op privacy. Je moet een afweging maken tussen die twee. En het resultaat van die afweging moet je kunnen onderbouwen. Je afweging kan in het voordeel uitvallen van de huurder, dan mag je het niet doen. Maar als de afweging uitvalt in het voordeel van de werkgever, dan mag je het wel doen. Je moet echt die afweging maken en kunnen onderbouwen waarom je het dan wel doet. Dat is natuurlijk best wel een lastige.
  2. Het tweede punt is dat je een doel moet hebben om iemand te volgen. Je moet een doel hebben en je kunt dat niet zomaar wijzigen.

    Stel bijvoorbeeld dat het doel is, in een andere context, om met een camera te bekijken of spullen van een loopband in een fabriek vallen. Dan kun je niet opeens iemand in de gaten houden of hij wel op tijd naar zijn werk komt. Dan moet je opnieuw die situatie beoordelen en opnieuw een grondslag vaststellen, zoals we eigenlijk net hebben besproken. Je kan niet snel je doel opeens wijzigingen, als je dat goed uitkomt.

  3. Het derde punt is dat de controle van de huurder noodzakelijk moet zijn. Dat wil zeggen dat je je doel niet op een andere, minder ingrijpende wijze kunt bereiken. Het moet wel echt nodig zijn. Als je dat goed onderbouwt, kun je aantonen dat er geen goed alternatief is voor het volgen van uw camper.

  4. Het vierde punt is dat je huurders moet informeren dat controle mogelijk is, dat het wordt gedaan, hoe dat gebeurt en wat de rechten zijn van huurders. Want ze kunnen bijvoorbeeld bezwaar maken of vragen om inzage in hun gegevens. Neem het dus in de voorwaarden van de verhuur.

Bron: De TrackJack Podcast aflevering 4: Frank Melis over AVG en privacy

Terug naar overzicht FAQ's

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding