Kies uw taal

Bijtellingskeuze mogelijk bij nieuwe werkgever

Stel dat u halverwege het jaar  in dienst gaat bij een nieuwe werkgever, hoe zit het dan precies met bijtelling  bij een auto van de zaak? We leggen het u onderstaand uit.

 

Nieuwe werkgever, nieuw keuzemoment

Als u bent  gewisseld van werkgever kunt u voor de bijtelling opnieuw een keuze maken. Van bijtelling naar rittenregistratie of van rittenregistratie naar bijtelling.

De bijtelling die werknemers betalen voor privégebruik van een auto van de zaak loopt via de loonadministratie van de werkgever. Daarom is het mogelijk om bij de overstap naar een andere werkgever ook te wisselen van bijtellingskeuze. De oude werkgever is namelijk alleen verantwoordelijk voor de loonheffingen over de periode waarin de werknemer in dienst was. Is dit niet een volledig jaar, dan moet er gekeken worden naar een tijdsevenredig deel van het maximale aantal privékilometers van 500 per jaar.

 

Tijdsevenredig deel aan privékilometers

Bent u per 1 september overgestapt naar een nieuwe werkgever, mag er dus maximaal 8/12e deel van 500 km gereden zijn van 1 januari tot 1 september. In dit geval hoeft er bij maximaal 333 km dus geen bijtelling betaald te worden. Stel dat u vanaf 1 september bij de nieuwe werkgever tot het einde van het jaar 1.000 km privé rijdt, wordt er pas vanaf 1 september bijtelling betaald. Dit is omdat er bij de nieuwe werkgever een nieuwe periode begint en de werknemer er zelf voor kan kiezen om alsnog privé met bijtelling te gaan rijden als hij bij de vorige werkgever over een rittenregistratie beschikte, of andersom.

 

Keuze voor bijtelling  nieuwe werkgever

Als er bij de oude werkgever is gekozen voor rittenregistratie,  maar bij de nieuwe werkgever voor bijtelling, wilt u wellicht meer informatie over bijtelling. Op deze pagina leggen we alles uit over bijtelling, de bijtellingscategorieën maar ook hoe  u de bijtelling berekent.

 

Geen bijtelling  bij  nieuwe werkgever

Indien  er wordt gekozen om geen bijtelling te betalen bij de nieuwe werkgever, is de regel  van de Belastingdienst dat er maximaal 500 kilometer privé per jaar in de auto van de zaak mag worden gereden. Hiervoor  tekent de werknemer de “Verklaring geen privégebruik auto”  bij de Belastingdienst
en houdt vervolgens een rittenregistratie bij om aan te tonen dat er inderdaad niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden. Dit kan handmatig worden bijgehouden, maar het is veel handiger en sneller om de rittenregistratie bij te houden door middel van een GPS rittenregistratiesysteem.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

close