Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

trakjack bijtelling gps tracker

Bijtelling stoppen na eerste kwartaal?

Geschreven door Micha

We krijgen de vraag geregeld. Is het mogelijk om toch te stoppen met bijtelling na het eerste kwartaal? Of halverwege het jaar? Het antwoord is zowel ja als nee. We vertellen u hoe het zit.

De Belastingdienst gaat er in principe vanuit dat u per kalenderjaar besluit of u wilt bijtellen over de auto van de zaak of niet.  Wilt u bijtelling voorkomen? Dan tekent u de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ en moet u kunnen aantonen dat u de wagen niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Als eerste: van niet bijtellen naar wel bijtellen

Heeft u de de verklaring getekend zodat u niet gaat bijtellen? En wilt u halverwege het jaar liever toch gaan bijtellen? Dat kan. Let er dan wel op dat u de gemiste bijtelling van dat jaar alsnog met terugwerkende kracht moet betalen.  Het wordt dan dus de afweging of u genoeg ritten privé maakt om dit  terug te verdienen.

En dan: van wel bijtellen naar niet bijtellen

Het is in sommige gevallen mogelijk om te stoppen met bijtellen na het eerste kwartaal.

  1. Als u wisselt van werkgever
    Wisselt u van werkgever en krijgt u wederom een auto van de zaak? Dan kunt u opnieuw kiezen of u voor die auto wilt bijtellen of niet. De bijtelling die door werknemers wordt betaald voor privégebruik van de  auto van de zaak loopt via de loonadministratie van de werkgever. Om die reden is het mogelijk om bij een overstap naar een andere werkgever ook te wisselen naar wel of niet bijtellen. En uw oude werkgever is enkel verantwoordelijk voor de loonheffing over de periode waarin u in dienst was.

  2. U  heeft de auto korter dan een jaar ter beschikking
    Als de auto u niet langer ter beschikking wordt gesteld, betaalt u hier ook geen bijtelling over. Let wel op: het toegestane privégebruik is afhankelijk van hoelang u de auto ter beschikking heeft gehad. Als u de auto bijvoorbeeld 5 maanden tot uw beschikking heeft gehad, dan mag u 500/12 x 5 is 208 kilometer privé rijden.

Bijtelling voorkomen 2023 en 2024 met cartracker

Op het moment dat u besluit om geen bijtelling meer te betalen, is het van groot belang dat u  uw kilometers  goed registreert. Bij een eventuele controle van de Belastingdienst is het namelijk fijn dat u deze zonder zorgen doorkomt. En de beste manier om dat te doen is om te kiezen voor het meest gebruiksvriendelijke rittenregistratiesysteem op de markt: de TrackJack PRO Fiscaal 2.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding