Kies uw taal

Veilig rijden in het donker

Geschreven door Micha

Is het u opgevallen dat de ochtenden alweer zo donker zijn? En de avonden wel heel vroeg beginnen? Inderdaad, de herfst is begonnen en op de weg is het weer wennen. Hoe bereid je je goed voor op die ritten in het donker? We geven 7 tips.

 1. Laat je ogen wennen
  Het kost je ogen tijd om te wennen aan licht of het donker. Denk maar aan de smartphone op je nachtkastje  in de ochtend. Vanuit het licht naar het donker in de auto is niet anders.  Op de weg is het sowieso aan te raden om rustig aan te doen, niet alleen voor je ogen maar ook omdat in het donker rijden meer energie kost.

 2.  Je lampen!
  Het voelt als een open deur, maar controleer of je lampen wel goed werken én ze wel goed zijn afgesteld.  Je ziet op je dashboard een groen lampje verschijnen wanneer je licht aan staat,  dus dan weet je ook zeker dat je zichtbaar bent voor het andere verkeer.

 3. Heeft u wel schone ruiten?
  We schreven er vorige maand al over. Een schone ruit is heel belangrijk  voor laagstaande zon, maar ook in het donker. Dat scheelt namelijk in reflectie van licht van tegenliggers of de lantaarnpaal.

 4. Maak het niet te warm
  Van warme lucht word je suf en slaperig. Maar te koud is ook niet lekker. Het is handig om de warme lucht dan naar beneden te richten, zodat je warme voeten krijgt, maar je hoofd koel blijft.  En ben je koudbloedig? Dan   kun je natuurlijk gewoon je raam openzetten.

 5. Niet staren in fel licht
  We geven kinderen al de tip om niet in de zon te staren. Hetzelfde geldt voor koplampen. Als je in de lampen van de tegenligger kijkt, zorgt dat voor  tijdelijk slecht zicht. En dat wil je voorkomen.

 6. Eén oog dicht
  Weet je van tevoren dat er een tunnel aan zit te komen? Of sta je je jas aan te trekken? Probeer eens één oog dicht te doen voordat je naar buiten stapt. Dan is alvast één oog gewend aan het donker, en dat moet je merken. We zijn benieuwd.


Kilometerregistratie met de autotracker

Wie geen oogje dichtknijpt  bij een controle op uw privéritten is de Belastingdienst. Ze hoeven dan ook niet te wennen aan het donker of aan het licht. Onze laatste tip is dan ook om uw kilometerregistratie netjes bij te houden, zodat u zich daar in ieder geval geen  zorgen om hoeft te maken. De autotracker van TrackJack voldoet aan de eisen van de fiscus en houdt uw ritten dus helemaal sluitend bij. 

Bron: AD.nl

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding