Kies uw taal

euro95 vs euro98 blackbox

Kan ik beter Euro 98 of Euro 95 tanken?

Geschreven door Michelle

En dan hebben we het niet over je portemonnee, nee, het gaat echt even om je auto.  Want je ziet bij het tankstation Euro 98 (E5) of Euro 95 (E10)  beschikbaar. Maar waarom  zou je kiezen voor het duurdere Euro 98 als je auto ook prima op Euro 95 rijdt?  Onze vrienden bij TopGear zochten uit het.

Om te beginnen is het belangrijk dat je auto wel allebei de soorten brandstof accepteert. De brandstofsystemen van sommige auto’s bevatten namelijk rubbers en kunststoffen die niet tegen ethanol kunnen, wat niet in Euro95 voorkomt (of heel weinig). Heb jij dat? Dan moet je gewoon  Euro98 tanken. Dit zijn overigens vaak oudere auto’s.

 

Let op als je weinig rijdt

De RAI Vereniging vertelt: ‘Bio-ethanol is hygroscopisch, wat inhoudt dat deze stof vocht opneemt uit de omgeving, bijvoorbeeld uit vochtige lucht’. En een te hoog watergehalte in de brandstof kan er voor zorgen dat de alcohol met het water neerslaat en op de bodem van de tank nestelt. Dit mengsel is corrosief voor metalen, en dat wil je niet.
Tank je dus Euro95 (E10) tankt maar weinig rijdt, kan dat slecht zijn voor de tank en/of brandstofsysteem van je auto.

Let op als je vaak korte stukjes rijdt

Bij de verbranding van iedere liter brandstof komt ongeveer ook dezelfde hoeveelheid waterdamp tot stand. Het grootste deel hiervan gaat gewoon door de uitlaat naar buiten, maar ook komt er een deel via de zuigerveren in de olie. En dat is normaal gesproken geen probleem, want de olie wordt warm en daardoor gaat het vocht via de ventilatie weer naar buiten. Maar als je motor niet volledig op temperatuur komt, kan het vocht vieze smurrie veroorzaken in de motor. En inderdaad, dat wil je niet.

En hoe zit het dan met verbruik?

Ethanol heeft een lagere energiedichtheid dan benzine. Dat betekent dat je met een volle tank E10 minder ver kunt rijden dan met een volle tank E5. Maar E10 is wel goedkoper. Je zou eigenlijk eens een test moeten doen met een tank van allebei, en uit te rekenen hoeveel je betaalt per liter voor beide brandstoffen. Als Euro 98 net zo duur is per kilometer, is dat dus de beste keuze.

Black box voor je auto

Verbruik inzichtelijk maken van je auto kan heel makkelijk aan de hand van een black box in je auto. Het systeem registreert namelijk niet alleen je locatie, maar ook je ritten, kilometers én verbruik.  Zo is het mogelijk om de black box te koppelen met je tankpas, waardoor het allemaal nóg makkelijker wordt om te besluite welke brandstof voor jou de beste keuze is.

Bron: TopGear.nl

 

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding